Antena 3 CNN Politică Cum și-a falsificat Călin Georgescu CV-ul. N-a lucrat nici la ONU și nu a fost nici în Clubul de la Roma

Cum și-a falsificat Călin Georgescu CV-ul. N-a lucrat nici la ONU și nu a fost nici în Clubul de la Roma

Adrian Dumitru
6 minute de citit Publicat la 13:21 04 Dec 2024 Modificat la 16:29 04 Dec 2024
Călin Georgescu.
Călin Georgescu și-a inventat o mare parte din CV. Foto: Getty Images

În interviurile și în declarațiile pe care le-a susținut înainte de turul unu al prezidențialelor, dar și în discuțiile și declarațiile pe care le-a avut după ce a ieșit, neașteptat, pe primul loc pe 24 noiembrie, Călin Georgescu s-a autodeclarat „expert” în diverse domenii, „diplomat” și „cel mai bun negociator în viață”. Cât de reale sunt, însă, aceste titluri și expertiza pe care și-o arogă Călin Georgescu? O privire mai atentă arată că mare parte din experiența pe care susține Georgescu că o are este fabricată printr-o metodă ușor de observat.

Călin Georgescu a spus în mai multe rânduri că a lucrat ca ONU dar și că a fost membru în Clubul de la Roma, două organizații prestigioase prin care candidatul a sperat că poate să-și aroge o imagine de autoritate și de expertiză.

În fapt, Georgescu a lucrat la așa-zisul United Nations Global Sustainable Index Institute (UNGSII), o fundație fără legătură directă cu Organizația Națiunilor Unite. Acest așa-zis institut a fost înființat în 2017 și a avut sediul într-un sat din Elveția.

În CV, însă, Georgescu a scris că a fost director executiv al Indicelui Global al Sustenabilității al Națiunilor Unite, o aproximare a adevărului prin care să-și poată fabrica „experiența” la ONU. În fapt, Georgescu nu a fost niciodată angajat direct la ONU.

Raportor special

El a fost, într-adevăr, raportor special pentru efectele adverse ale transportului de produse și deșeuri toxice și periculoase asupra realizării drepturilor omului.

Cu ce se ocupă, însă, un raportor special și cum este el desemnat? În general, aceste persoane sunt mandatate să acționeze independent de guvernele țărilor lor și să ofere expertiză pe un domeniu foarte specific sau tematic, de cele mai multe ori din perspectiva experienței specifice a unei țări.

Georgescu a ajuns pe această poziție în 2010, iar pe pagina MAE care informa, la acea vreme despre intrarea în funcție a lui Georgescu se arată: 

„Mandatul de Raportor special pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra realizării drepturilor omului a fost înfiinţat în 1995, printr-o rezoluţie a fostei Comisii ONU pentru Drepturile Omului, şi revizuit în 2008, de noul Consiliu. Până în prezent, s-au succedat doi experţi din grupul african pe acest post. Elementele de mandat ale raportorului special includ:

a) examinarea efectelor transportului ilicit de deşeuri toxice şi periculoase asupra exercitării drepturilor omului, în special dreptul la viaţă şi dreptul la sănătate;

b) cercetarea, monitorizarea, examinarea şi primirea de comunicări şi informaţii cu privire la traficul ilegal de deşeuri toxice şi periculoase;

c) elaborarea de recomandări şi propuneri privind măsurile adecvate pentru a controla, reduce şi eradica traficul ilicit, transportul de produse şi deşeuri toxice şi periculoase;

d) întocmirea, anuală, a listei ţărilor şi corporaţiilor transnaţionale angajate în transportul ilicit de deşeuri toxice şi periculoase, precum şi ţinerea evidenţei persoanelor decedate sau afectate de deşeuri”.

Deobicei, numirile pe aceste poziții se fac de către CDO (Consiliul pentru Drepturile Omului) și își îndeplinesc mandatul independent. În același timp, și ministerele de externe pot trimite candidaturi ale unor persoane, așa cum s-a întâmplat și în 2010, când Georgescu a fost propus de MAE român.

Așa-zisele participări la „agenția” ONU și în Clubul de la Roma

Istoricul Matei Udrea scrie pe Facebook că Georgescu „și-a inventat biografia” și că multe dintre pozițiile prestigioase pe care susține că le-a deținut sunt, de fapt, niște invenții.

„Călin Georgescu n-a fost în Clubul de la Roma, nu a lucrat la ONU, n-a fost recomandat de Mircea Malița și mătușa sa n-a lucrat pentru Nicolae Iorga. Fake, fake, fake. Totul e o invenție, o fantezie. Omul este, așa cum a spus Băsescu, un șarlatan, pentru că se poate recunoaște un pattern, un model al escrocheriei. S-a băgat în diverse asociații private care foloseau în titulatură nume ale unor organizații internaționale. Apoi a pretins că a lucrat pentru organizațiile celebre, nu pentru clonele lor”, scrie Udrea pe Facebook.

Același lucru e valabil și când vine vorba de „apartenența” acestui personaj la Clubul de la Roma. În realitate, Georgescu a făcut parte din așa-zisa „Asociația Prietenii Clubului de la Roma din România”.

Matei Udrea scrie că această organizație este „un fel de fan club al Clubului de la Roma, dar care nu era recunoscut oficial și nici nu se afla sub tutela organizației de al cărei nume se folosea”.

Legat de poziția sa de „raportor special la ONU”, Udrea explică faptul că o astfel de funcție nu are vreo legătură cu vreo poziție de „secretar general” de agenție la ONU – în fapt, un raportor special este doar un expert independent care poate să colaboreze cu Organizația Națiunilor Unite.

Pe lângă aceste elemente de CV inventat, Georgescu a intrat în atenție și pentru faptul că a susținut public că l-a avut drept mentor pe fostul diplomat Mircea Malița și că familia sa ar fi avut legături cu istoricul și omul politic interbelic Nicolae Iorga.

Ambele au fost dezmințite și negate ferm de urmașii celor doi.

Sediul organizației fantomă la care ar fi lucrat Georgescu

Un român din Viena a mers la sediul organizației pentru care susține că a lucrat Călin Georgescu, acest fantomatic UNGSII. Persoana respectivă, care a cerut să-și păstreze anonimatul, spune că la adresa respectivă e un apartament în care au sediul patru entități, inclusiv una care se ocupă de campanii politice.

„Domnul Georgescu menționează în CV că a lucrat pentru UNGSII între 2015 si 2016, ceva entitate/ONG/asociație din Viena pe care însă o asociază cu Națiunile Unite în mod ciudat sau chiar mincinos. Am avut curiozitatea să bat la ușa acelei entități în aceasta dimineață: UNGSII Foundation, Rechte Wienzeile 29, TOP 9A, 1040, Vienna, Austria. 

La apartamentul menționat sunt 4 entități. Există o placă cu toate 4 la intrare în clădire. Le vezi în poza. Am sunat la ușă (9A) și a răspuns un puști care locuia acolo de câteva săptămâni. Nu știa nimic de UNGSII. Știa că acolo e altă firma, respectiv Media Tenor.

Media Tenor pare că e ceva companie care face și campanii politice: perception change e un titlu de pe pagina lor. La ușă se vedeau încălțăminte și geci în cui, ca într-o casă normală. L-am rugat să sune la Media Tenor să întrebe de UNGSII.

M-a sunat după vreo 20 de minute cu următoarea informație: deși nu dădusem anii mi-a zis că Georgescu a lucrat la UNGSII între 2015 si 2016 și că ar avea ceva birou acolo entitatea și că totul e OK. Părea puțin pregătit răspunsul.

Impresia mea e că aceasta entitate nu are o prezență fizică reală din moment ce persoana care a răspuns habar nu avea de acea organizație”, se arată în mesajul persoanei anonime care a mers la sediul UNGSII.

La o căutare pe site-ul UNGSII, aflăm că Media Tenor, entitatea care se află la adresa sediului UNGSII este o companie fondată de Roland Schatz, care este și co-fondatorul și actualul CEO al UNGSII.

În descrierea de pe site-ul acestei companii, se arată că „este primul institut de cercetare media care s-a concentrat pe analiză media continuă 100 la sută”.

„Grație acestei abordări specifice, institutul s-a extins internațional și oferă servicii companiilor, ONG-urilor, guvernelor, organizațiilor media și universităților de elită. Acționând ca partener strategic, Media Tenor ajută organizațiile să valorifice mass-media.

Prin parteneriate cu Media Tenor, organizațiile pot să-și realizeze mai bine mesajele pentru ca ele să ajungă la publicul țintă, eliminând mare parte din componenta de presupunere din aceste proceduri”, se arată pe site-ul Media Tenor.

×
x close