Antena 3 CNN Politică Cum se contrazice Năstase: În 2007 partizan al conducerii colective a PSD, în 2010, al candidaturilor individuale

Cum se contrazice Năstase: În 2007 partizan al conducerii colective a PSD, în 2010, al candidaturilor individuale

Cum se contrazice Năstase: În 2007 partizan al conducerii colective a PSD, în 2010, al candidaturilor individuale
10 Feb 2010   •   12:29

Candidat la şefia PSD, actualul lider al Consiliului Naţional, Adrian Năastase dovedeşte că se poate juca la rândul său cum doreşte cu conceptele şi teoriile de conducere ale unui partid. Dacă în prezent, fostul premier se pronunţă împotriva impunerii la viitorul congres a candidaturilor pe liste de echipe închise, bazate pe moţiuni, şi cere păstrarea actualei reguli de candidatură individuală, în toamna lui 2007 preşedintele CN susţinea sus şi tare principiului ?conducerii colective? a partidului, într-o încercare de a ştirbi autoritatea de atunci a rivalului Geoană.
În prezent, se pare că Geoană a preluat ideea adversarului său pentru aşi prezerva scaunul de lider PSD. Actualul preşedinte social-democrat are de gând ca la Congresul din 20 februarie să propună şi să impună votarea în bloc a unei întregi echipe de conducere propuse de cel care va câştiga locul de preşedinte. Formată dintr-un preşedinte, prim-vicepreşedinte, secretar general, 15 vicepreşedinţi, şi tot atâţia secretari naţionali ideea nu este altceva decât un instrument, un simulacru de ?conducere colectivă?, în fapt o tentativă de cointeresare a liderilor de filiale şi de obţinere a sprijinului acestora prin fluturarea obţinerii unei influenţe şi puteri mai mari în partid.
În 2007, fostul preşedinte al partidului, Adrian Năstase a fost primul care a avansat ideea constituirii unei conduceri colective a PSD, aspect care îl viza direct pe actualul preşedinte al social-democraţilor, Mircea Geoană.
"Ne putem gândi la o conducere colectivă în PSD, care să nu fie prezidată de o singură persoană, ci de un grup de lideri reprezentativi pentru partid", spunea atunci Năstase într-un interviu acordat agenţiei Agerpres. Potrivit lui Năstase, în acea ipotetică nouă formulă de conducere, Mircea Geoană s-ar fi putut plasa "în interiorul sau în afara echipei de conducere".
El mai critica atunci conducerea lui Geoană, "jocurile politice" care s-ar putea întoarce împotriva partidului, ruptura dintre centru şi filiale şi pericolul autodevorării partidului.
?La centru s-a construit un discurs complet diferit, legat de Băsescu, de PD, de suspendare, de chestiuni teoretice. Astfel, s-a pierdut contactul cu populaţia, cu oamenii care ne votau şi credeau în noi. În ultimii ani, PSD a adoptat recuzita lui Traian Băsescu: excluderi, răzbunări, răfuieli. Ne autodevorăm!" avertiza Năstase.
În prezent, Năstase pare a fi abandonat ideea ?conducerii colective?, furată însă cu succes de către Geoană. Pretendentul la scaunul de şef al PSD pledează pentru instaurarea unei noi echipe de conducere, dar pe baza candidaturilor individuale, nu a celei pe moţiuni, criticată at't de el , cât şi de Ion Iliescu, că obstrucţionează dreptul democratic al tuturor membrilor social-democraţi de a candida la funcţiile centrale de răspundere.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close