Plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL schimbă raportul de forţe din Parlament. Împreună cu fostul vicepreşedinte PDL, părăsesc partidul şi doi deputaţi şi un senator de Caraş-Severin, ceea ce în Senat anulează fragila majoritate a puterii. Mai mult, se pare că sunt şi 42 de primari care îl vor urma pe Frunzăverde.
În Senat, coaliţia de guvernare are probleme înainte de mişcarea politică surpriză anunţată de Frunzăverde. Partidul Democrat Liberal are 45 de mandate, asta până când Radu. F. Alexandru îi va lua locul lui Dan Grigore la CNA şi va fi nevoit să demisioneze din Senat.
Un alt scaun aproape pierdut de PDL este acela al lui Iosif Secăşan care ar urma să plece la PNL odată cu Frunzăverde. Astfel PDL ar mai rămâne cu doar 43 de locuri.
La un simplu calcul, puşi la socoteală şi cei 8 senatori UDMR, reiese un total de 65 de senatori pentru coaliţia de guvernare la care se adaugă şi independentul Iulian Urban. Aşadar, locul întâi ca raport de putere în senat revine USL-ului, care numără 67 de senatori, alături de independentul Mircea Geaonă.
Plecarea lui Meleşcanu le pune din ce în ce mai puţine probleme celor din opoziţie mai ales dacă Sercăşan li se va alătura. La Camera Deputaţilor, Gheorghe Hogea şi Valentin Rusu pleacă alături de Frunzăverde. Astfel că, dacă până acum PDL număra 119 deputaţi, plecarea celor doi, plus alte două plecări la început de lună, ale lui Avram Marian şi Iftimie Dragoş, la care se adaugă şi numirea lui Gheorghe Albu la comisia naţională a valorilor Mobiliare, coboară numărul aleşilor portocalii la 114.
Tot arcul guvernamental ar avea astfel 166 de parlamentari, iar cvorumul necesar este de 164. Din 10 deputaţi care nu au semnat adeziunea la niciun partid, 9 susţin actuala coaliţie. Notă discordantă face Mircia Giurgiu, fost deputat PDL, actual independent care nu-şi mai susţine vechii colegi. Aşadar dacă-l punem şi pe el la număr, opoziţia ar avea un total de 147 de deputaţi la care se vor mai adăuga, cel mai probabil, cei doi PDL-işti, apropiaţi ai lui Frunzăverde.