Confruntarea dintre candidaţii ACL şi PSD a fost analizată şi îndelung comentată de presă. Jurnaliştii au cântărit slăbiciunile şi punctele forte ale lui Klaus Iohannis, respectiv Victor Ponta, aşa cum au reieşit din prima dezbatere electorală.
"Prima confruntare electorală: calmul lui Iohannis vs. agresivitatea lui Ponta", titrează jurnaliştii de la Adevărul, în ediţia electronică.
"Victor Ponta şi Klaus Iohannis s-au întâlnit aseară pentru prima dată într-o confruntare televizată în direct. (CG1.2)A ieşit în evidenţă diferenţa de personalitate dintre cei doi: în vreme ce Ponta a fost agresiv şi logoreic, Iohannis şi-a păstrat calmul."
Şi gândul.info anunţă din prima pagină bătălia dintre Klaus Iohannis şi Victor Ponta. Articolul punctează că...
"Între cei doi au existat şi schimburi mai dure de replici, discuţia fiind fragmentată de mai multe ori, Victor Ponta intervenind în timp ce Klaus Iohannis îşi expunea punctul de vedere.Prezidenţiabilul ACL a vorbit mai puţin, în timp ce Victor Ponta a fost mai agresiv, întrerupând de multe ori discursul lui Iohannis."
Ziariştii de la jurnalul.ro consideră că dezbaterea a fost dezastruoasă pentru Klaus Iohannis.
"Este clar faptul că Iohannis s-a prezentat mai mult de voie, decât de nevoie, echipa sa de campanie încercând să peticească pe cât posibil tarele discursului său politic. (...). Victor Ponta a avut în faţa sa o pradă uşoară, a punctat decisiv, atunci când a trebuit, a dat replica, a furnizat informaţii documentate şi la obiect. "
Lipsa de replică a lui Klaus Iohannis a fost subliniată şi de rfi.ro
"În timpul dezbaterii, cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale au schimbat mai multe replici acide. Victor Ponta l-a întrerupt de mai multe ori pe Klaus Iohannis, s-a sărit de la un subiect la altul fără a se răspunde la toate întrebările. Cea mai frecventă replică folosită de candidatul ACL către Victor Ponta: "sunt sigur că o să ne spuneţi d-voastră".
Replica a fost folosită cu precădere atunci când răspunsul implica cifre: atunci când a fost întrebat de cuntumul pensiei medii, de numărul secţiilor de votare din Germania, sau de numărul românilor din străinătate de exemplu."