Antena 3 CNN Politică Cum nu au fost în stare liberalii să trimită un email corect către BEC, pentru legea lui Iohannis

Cum nu au fost în stare liberalii să trimită un email corect către BEC, pentru legea lui Iohannis

hepta_8027795
Liberalii trebuie să găsească o soluție pentru candidatura președintelui la Parlamentare. Foto: Hepta
de Vasile Marcu    |    Robert Kiss    |    24 Sep 2024   •   15:08

Juriștii Partidului Național Liberal nu au reușit să trimită un email corect către Biroul Electoral Central în care să solicite un punct de vedere pentru posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare din decembrie. În email-ul trimis, PNL nu a atașat și documentele necesare. 

Astfel, potrivit unor surse din BEC, liberalii au trimis un email fără a atașa și documentele la care făceau trimitere. Potrivit corespondenței obținute de Antena 3 CNN, BEC le-a răspuns acestora să trimită toate documentele la care fac referire.

Sesizarea liberalilor ar fi trebuit discutată încă din ședința de luni a Biroului Electoral Central, însă a fost amânată pentru joi din cauză că reprezentantul PNL în BEC a lipsit. Ședința a fost reprogramată pentru joi, iar ulterior a fost mutată vineri după corespondența eșuată dintre PNL și BEC. Reprezentantul PNL în BEC ar trebui să argumenteze și să susțină solicitare PNL.

Ce vor să afle liberalii despre candidatura lui Iohannis la parlamentare

Partidul Național Liberal vrea să afle dacă președintele Klaus Iohannis poate participa la alegerile parlamentare din acest an ca independent pe listele PNL, fără să demisioneze din funcția de președinte. Iohannis ar vrea să fie senator pe lista partidului, astfel încât să fie viitorul președinte al Senatului, după ce își încheie mandatul de președinte.

Dorința președintelui ar fi trebuit să fie lege pentru liberali, care au depus un proiect în Parlament care să îi permită lui Iohannis să candideze pe modelul Iliescu 2004. Modificarea legii electorale propusă de liberali introduce un nou amendament care îi permitea președintelui în ultimele 3 luni de mandat să candideze pe listele unui partid politic.

Consiliul Legislativ, condus de fostul ministru al Justiției Florin Iordache, a transmis un aviz favorabil cu amendamente pentru proiectul de lege. Printre amendamentele Consiliului se numără și mențiunea că președintele poate candida și că legea îi permite.

„Pe de altã parte, nu existã nicio prevedere constituțională sau legală care sã impunã condiția deținerii de către un cetățean a calității de membru de partid pentru includerea sa pe lista de candidaturi a respectivului partid. Prin urmare, apreciem că Președintele României are dreptul de a candida pentru funcția de senator sau de deputat pe lista unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale, chiar și în lipsa normei preconizate”, se arată în răspunsul Consiliului Legislativ.

După ce PSD a anunțat luni că nu va vota în Parlament legea liberalilor, PNL a decis să retragă proiectul și să întrebe BEC dacă președintele poate candida.

Klaus Iohannis a anunțat deja că nu va demisiona din funcție și își va încheia mandatul de președinte la termen.

Tudorel Toader: „O găselniță a Consiliului Legislativ”

Fostul ministrul al Justiției, Tudorel Toader, a explicat la "Sinteza Zilei" situația președintelui Klaus Iohannis, în cazul căruia Partidul Național Liberal încearcă să identifice o soluție politică și juridică de natură să-i permită să candideze pentru un mandat parlamentar în acest an.

„Legea interzice (președintelui) să poată să candideze independent pe lista unui partid politic. Președintele nu poate să strângă semnături și să candideze independent în timp ce e președinte. Constituția îi interzice orice activitate politică. De aceea s-a încercat modificarea legii”, spune Tudorel Toader, care nu e de acord cu interpretarea Consiliului Legislativ.

„Soluția de avarie s-a numit Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ și ministrul Justiției în timpul Ordonanței 13, așa cum îl știu românii. Și Consiliul Legislativ a venit cu o găselniță, spunând că sunt două feluri de independenți: pe listă de partid și independenți care candidează în nume propriu. Ce nu ne spune Consiliul Legislativ este că Legea 370, referitoare la alegerea președintelui, împarte candidații în două categorii: cei care sunt susținuți de partide și cei independenți. Nu există 'independent' și 'mai puțin independent', adică pe listă de partid și pe cont propriu”, a mai declarat Tudorel Toader.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close