Antena 3 CNN Politică Cum încearcă Ciucă să se scuze după ce a fost certat de Iohannis: „A fost vorba despre o reparație"

Cum încearcă Ciucă să se scuze după ce a fost certat de Iohannis: „A fost vorba despre o reparație"

nicolae ciuca klaus iohannis hepta
„Nici n-a fost o lege pentru candidatura domniei sale. A fost vorba despre o reparație”, a spus Nicolae Ciucă. Sursă foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    25 Sep 2024   •   23:21

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat miercuri seară, în cadrul emisiunii de la Gândul, că proiectul care i-ar fi permis lui Klaus Iohannis să candideze la parlamentare ca independent pe lista PNL „nu a fost o lege pentru candidatura domniei sale” și „nu se poate materializa” din lipsa unei majorități parlamentare care să-l sprijine.

„Nici n-a fost o lege pentru candidatura domniei sale. A fost vorba despre o reparație. Lumea probabil nu va crede, dar eu o spun cu toată sinceritatea. E vorba despre un gest reparatoriu astfel încât să se îndeplinească o prevedere constituțională potrivit căreia orice persoană are dreptul de a alege și de a fi aleasă. (…) Probabil va rămâne așa cum este. … Am avut o discuție care nu se poate materializa din cauza că nu e o majoritate parlamentară care să susțină”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Acesta a spus că nu a discutat cu Iohannis pe acest subiect.

Întrebat dacă există totuși posibilitatea ca Iohannis să demisioneze din funcția de președinte pentru a candida la parlamentare, Nicolae Ciucă a răspuns: „Așa cum îl cunosc eu pe dl președinte, odată ce a anunțat formal că își va aduce mandatul până la capăt, va rămâne în mandat”.

„Președintele Iohannis a fost un om care a rămas în prevederile constituției în cei 10 ani de mandat și cred că lucrul acesta poate să fie apreciat de români”, a adăugat Ciucă.

„(n.r. - Iohannis) a dobândit o experiență care din punctul meu de vedere ar fi păcat să fie irosită în perioada următoare la nivelul instituțiilor statului”, a mai spus liderul PNL.

Ciucă sugerează că Ciolacu nu este sincer atunci când neagă existența unui acord privind modificarea legislativă care i-ar fi permis președintelui să candideze. El menționează că a avut o ultimă întâlnire cu liderul PSD chiar miercuri.

„Eu nu pot să duc în eroare pe nimeni, când vine vorba de aranjamente, mesaje, spre deosebire de oamenii politici care nu recunosc ce au făcut în urmă cu o săptămână, două (…) Miercuri m-am întâlnit cu președintele PSD, vă rog să vedeți toată chestiunea… Atunci când n-au curaj să spună că ne-am văzut…chiar nu trebuia sa zică nimic despre ce am vorbit…Când nu recunoaște o chestiune care e între doi, trei oameni cum putem avea încredere într-o coaliție pe viitor…”, a spus Ciucă.

La întrebarea „asta despre Iohannis senator ați vorbit?”,  Ciucă a răspuns: „Păi cum altfel cum făceam demersul?”. Liderul PNL a mai adăugat că Ciolacu a fost de acord și n-a cerut nimic la schimb.

„I s-a părut că e o chestiune corectă, să reconstituim un drept constituțional. I-am spus că asta e situația acum, singurul om care nu poate beneficia de acest drept constituțional de a candida este președintele, și nu e drept. Și nu e doar președintele. Orice om care vrea să candideze independent nu poate să o facă…Vrea cineva, un medic, un om de cultură, un profesor, care se identifică cu valorile unui partid și vrea să candideze pe listă, dar nu poate pentru că nu e o prevedere legală din acest punct de vedere…De ce să limităm acest drept? Si am agreat (cu Ciolacu – n.red) că lucrurile se vor întâmpla conform…si nu s-au mai întâmplat”, a comentat Ciucă.

Marcel Ciolacu și-a făcut public programul din 3 aprilie pentru a demonstra că „era plecat” în ziua în care PNL susține că ar fi fost încheiată o înțelegere cu PSD privind amendamentul care ar fi permis candidatura președintelui Iohannis la Senat. Marți, Ciolacu a scris pe Facebook: „nici domnul Ciucă, nici domnul Iohannis – împreună sau separat, nu au fost în programul meu pe 3 aprilie. Ca să nu se mai încurce domnul Ciucă în explicații…”.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close