Antena 3 CNN Politică Cum explică Tudorel Toader decizia CCR în cazul Dianei Şoşoacă

Cum explică Tudorel Toader decizia CCR în cazul Dianei Şoşoacă

tudorel toader profimedia images
Tudorel Toader, fost ministrul al Justiţiei, fost judecător CCR. Sursa foto: Profimedia Images
de Claudia Popovici    |    05 Oct 2024   •   23:26

Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei şi fost judecător CCR, a declarat, sâmbătă, la Antena 3 CNN, că nu ştie care este motivarea Curţii Constituționale a României, însă a indicat câteva articole din legislație şi Constituție care ar fi putut fi luate în calcul pentru a anula candidatura Dianei Şoşoacă de la alegerile prezidențiale 2024. 

„O primă observaţie, cinci judecători pentru, doi împotrivă, dar unde au fost doi? Un lucru este sigur, ceea ce a hotărât Curtea Constituţională are caracter definitiv, obligatoriu, de la data publicării în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că Diana Şoşoacă nu mai are nicio cale de a candida, nu poate să conteste, nu poate să reformeze soluţia Curţii”, a spus Tudorel Toader, la Antena 3 CNN. 

În continuare, fostul judecător CRR a indicat articole din legislaţie şi Constituţie care ar fi putut fi luate în calcul, în luarea deciziei în cazul Dianei Şoşoacă. 

„Eu, personal, cred că judecătorii constituţionali au avut în vedere patru repere legislative: articolul 37 din Constituţie, care vorbeşte despre dreptul de a fi ales,  articolul 27 din legea 370/2004, privind alegerea preşedintelui României, care stabileşte condiţiile unei candidaturi valide. Acolo, la aliniatul doi sunt descrise toate condiţiile, în amănunt, pentru o candidatură validă. În al treilea rând şi foarte important, articolul 16, aliniatul 3 din Constituţie spune aşa: că demnităţile pot fi ocupate în condiţiile legii. Deci, trebuie văzut dacă nu cumva condiţiile acelea ale legii 370, ceva dintre ele, nu au fost respectate”, a arătat el.

Mai mult, el a indicat şi importanța articolului 40, alineatul 2 din Constituţie care spune că partidele sau organizaţiile care prin scopul şi activitatea lor militează împotriva principiilor statului de drept, ori a suveranităţii, a integrităţii sau independenţei României sunt neconstituţionale.

Dacă judecătorii s-au raportat la acest articol, nu înseamnă că a declarat neconstituţional partidul Dianei Şoşoacă, dar a declarat contrară Constituţiei activitatea pe care o desfăşoară, adică ceva similar lipsei de ataşament faţă de statul de drept”, a mai spus Tudorel Toader, fost judecător CCR.  

 

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close