Carmina Pricopie, jurnalist de investigații Antena 3 CNN, a prezentat, miercuri, desfășurarea de forţe pentru campania lui Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, de pe reţeaua Telegram, acolo unde utilizatorii aveau acces la mai multe canale cu subcategorii. Utilizatorii, care probabil au devenit ulterior voluntarii candidatului, aveau acces la discuții pe proiectul lui Georgescu Apa. Hrană. Energie, Renașterea României, precum şi la o altă categorie intitulată Propagator implică-te, dar şi mai multe subcategorii de știri, printre care multe clone care foloseau sigla Antena 3 CNN. În acest context, specialiștii consultați de Antena 3 CNN vorbesc despre o pregătire de un an de zile în care aceste materiale de promovare, informații globale, campanii electorale, critici, aveau la baza o anumită direcție şi un regulament de propagare.
Carmina Pricopie, jurnalist de investigații Antena 3 CNN: „Pentru cei care nu sunt familiarizați cu această aplicație, Telegram funcționează aproape similar ca acele pagini pe care noi le vedem pe Facebook, doar că sub o altă formă. Pe aceste canale de Telegram, despre care administratorii spun că în spatele lor ar fi Călin Georgescu, în momentul în care deschizi un asemenea canal îți dai seama că intri în alte subunități.
Unul dintre canale este foarte interesant pentru că acolo sunt afișate mai multe categorii de la materiale video, este o subdiviziune care se numește Lupta anti propagandă, sunt postate îndrumări pentru voluntarii care despre care spune Călin Georgescu că lucrează pentru domnia sa.
Deci sunt mai multe categorii integrate în aceste canale, unde sunt foarte mulți oameni care vin și postează, discută. Sunt materiale video, sunt anumite îndrumări, comunicate de presă, fotografii materiale media, iar cele mai multe dintre ele pornesc din 2023, atunci sunt postate primele materiale video, în octombrie 2023.
Deci toate lucrurile astea se întâmplă la vedere, s-au întâmplat la vedere, nu a fost nimic ascuns, totul este deschis, sunt oameni care postează acolo, care pot intra pe aceste canale și care pot deveni parte a echipelor de voluntari sau care doar se pot uita acolo să vadă exact ce se întâmplă".
Citeşte şi: Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok pe teritoriul României
Mihai Gâdea, realizator Antena 3 CNN: „Astea sunt la suprafață, însă în momentul în care cobori la rădăcină descoperi lucruri îngrozitoare cu actori statali și non statali, cu unele companii care așa cum au apărut așa au și dispărut. Compania care a făcut 5.000 de conturi pentru Călin Georgescu a dispărut. Cel care a făcut plăți pentru mii de influenceri, care au luat bani, a dispărut.
O operațiune, în mod evident, coordonată de niște oameni care înțeleg ce înseamnă operațiuni de felul acesta de a pune mâna pe putere aparent prin niște alegeri democratice.
Marea întrebare este cum se numește această operațiune când ai actori statali și non-statali care luptă împotriva elementelor fundamentale ale Statului Român, adică ce avem noi aici se numește atentat la siguranță națională.
Cum s-a acționat pe Tik Tok-ul chinezesc, comanda de unde o fi fost? Sunt alți actori statali?
Când dumneavoastră vă uitați la clipuri pe Tik Tok, ele sunt puse de persoane fizice, de companii, de media etc. Câte dintre clipurile pe care le puneți dumneavoastră pe TikTok le văd eu? Probabil puține și foarte puține.
În momentul în care se fac campanii electorale, candidații Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă Elena Lasconi etc sunt restricționați pentru că e campanie electorală și au putut să atingă maxim 1 milion de oameni care se uită pe TikTok.
Ce s-a întâmplat cu cele cinci mii de conturi cel puțin pe care le-a avut domnul Călin Georgescu? Actorii statali şi non-statali le-au dat o vizibilitate uriașă, iar o singură postare ale acestor conturi false sau ale unor influenceri care postau pro Călin Georgescu atingeau 7-8-9 milioane de vizualizări. Domne ghinion de neşansă.
Adică este cineva care realmente se bagă în alegerile din România pe propagandă, dar nu doar pe propagandă, e o organizare militară? Ieșiți va vot. În această duminică e singurul în care vă puteți securiza democrația".
CSAT a fost convocat , joi pentru a discuta şi a lua decizii legate de "posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral"
CSAT este aşteptat să livreze către Curtea Constituţională dovezi legate de o ingerinţă străină în alegeri. Judectorii CCR trebuie să decidă dacă anulează alegerile de duminica trecută şi dispun repetarea acestora.