Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, a explicat că viitorul preşedinte al României ar trebui ”să dezbrace haina de om politic” şi că acela care va candida pentru această funcţie va trebui să fie membru PSD.
”S-a spus aici de nevoia de a avea un preşedinte social-democrat, de un preşedinte PSD-ist, de stânga sau se vorbeşte de alt preşedinte de dreapta. Să ştiţi că viitorul preşedinte chiar trebuie să se dezbrace de haina de om politic atunci când va ocupa acea poziţie, chiar dacă a fost preşedintele PSD sau al altui partid politic.
Nu ne trebuie preşedinţi de stânga sau de dreapta, dintr-un partid sau altul, ne trebuie oameni politici cu experienţă, nu are legătură cu independenţa în vreun fel, dar ce pot să vă spun e că, după 20 de ani, avem nevoie de un preşedinte om.
Cu emoţie, care să aibă empatie, un preşedinte modest şi muncitor, care să fie capabil să recunoască erori şi să le corecteze, dacă e nevoie. Un preşedinte om, se poate transpune toată această caracterizare. Un preşedinte cum nu am avut în ultimii 20 de ani.
Şi da, cu siguranţă acest candidat este membru al PSD, este unul dintre noi şi acela va fi cel care va îndeplini aceste criterii pe care le-am spus mai devreme. Înainte de stânga, de dreapta, ne trebuie un om care să înţeleagă şi nevoia de asistenţă socială, dar şi nevoia de a sprijini mediul de afaceri pentru a finanţa aceste măsuri sociale. E nevoie de un preşedinte noi. Cred că noi avem acest candidat şi cred cu tărie că a venit momentul să câştigăm preşedinţia României. Împreună putem face asta”, a declarat, miercuri, Alfred Simonis.
PSD îl împinge pe Marcel Ciolacu la prezidenţiale. Când şi-ar anunţa oficial candidatura
Marcel Ciolacu este singurul candidat dorit de PSD la alegerile prezidenţiale, iar premierul şi-a alocat tot weekendul trecut pentru a discuta cu organizaţiile despre o posibilă candidatură.
Discuţiile nu s-au limitat doar la liderii de organizaţii, pentru că Marcel Ciolacu a vrut să ştie şi părerea primarilor PSD.
A fost un rezultat așteptat de Marcel Ciolacu, pentru că nu a existat nicio organizație care să nu fie de acord cu moțiunea sa și cu candidatura.
Potrivit unor surse social-democrate, scopul discuției nu a fost doar ca Ciolacu să afle dacă sunt organizații împotriva unei candidaturi, ci mai ales să își consulte activul de partid, primarii şi președinții de organizații asupra candidaturii şi să vadă ce ar trebui să facă candidatul la alegerile prezidențiale din partea PSD pentru organizații, mai ales dacă va ajunge președinte.
Altfel spus, a fost un fel de consultare pe care a făcut-o Marcel Ciolacu în acest weekend, iar din părerile pe care le-au expus organizațiile, inclusiv primarii, își va extrage câteva idei pe care le va folosi în programul de candidatură, un fel de program de guvernare la Palatul Cotroceni.
Rămâne ca Marcel Ciolacu să facă anunțul candidaturii sale, însă nu este clar când ar putea fi făcut. Un lucru este clar: Ciolacu spunea că nu va fi făcut nici pe rețelele sociale și nici la televizor, deci va fi făcut mai întâi în cadrul partidului.
Marcel Ciolacu mai are timp până pe 22 august, având în vedere că atunci este termenul de depunere a candidaturilor la Partidul Social Democrat, inclusiv a moțiunii cu care candidatul se va prezenta în alegerile prezidențiale.