Antena 3 CNN Politică Cum a crescut capacitatea de stocare a energiei în Romania. Cele mai importante măsuri luate de miniștrii liberali

Cum a crescut capacitatea de stocare a energiei în Romania. Cele mai importante măsuri luate de miniștrii liberali

energie electrica
Stocarea energiei produse, prioritatea liberalilor în Ministerul Energiei. Sursă foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iul 2024   •   10:55

La finalul anului viitor vom putea stoca cel puțin 2500 MWh, iar până în 2026 să depășim 5000 MWh. Cele mai importante măsuri luate de miniștrii liberali

Stocarea energiei produse, prioritatea liberalilor în Ministerul Energiei. Care este capacitatea României și cum se va dezvolta 

PNL a dezvoltat capacitățile de stocare a energiei și a făcut investiții în sistem pentru creșterea producției. Date la zi de la Ministerul Energiei 

Consumatorii români de energie sunt protejați. Sistemul energetic național este sigur. Asigurări și cifre exacte, de la experții ministerului

PNL, despre sistemul energetic: Miniștrii liberali au accelerat investițiile și doar în ultimul an au fost atrase 13,6 miliarde euro — fonduri nerambursabile

Miniștrii liberali ai Energiei au fost preocupați de creșterea capacității de producție și stocare a energiei, iar acest lucru reiese din datele ministerului și investițiile masive în sistemul energetic național. 

Prioritatea zero a PNL în energie a fost să se asigure că sistemul este unul sigur și consumatorii sunt protejați, conform liberalilor. 

Ca rezultat al măsurilor acestora, la finalul anului viitor vom avea capacitați de stocare de cel puțin 2500 MWh, iar până în 2026 vom depăși 5000 MWh, rezultate obținute prin investiții care au crescut semnificativ în ultimii ani.

Din datele Ministerului Energiei, aflăm că miniștrii liberali au alocat prin PNRR 80 milioane de euro pentru schema pentru stocare, din care se vor încheia contracte pentru 1800 MWh stocare.

De asemenea, din Fondul pentru Modernizare este pregatită o nouă schemă de finanțare, de până la 300 de milioane de euro, câte 150 de milioane pentru anul acesta și anul viitor, care vor însemna încă minim 3000 MWh stocare. 

În cele două apeluri din Fondul pentru Modernizare, deschise în acest moment și prelungite cu 30 de zile în urma solicitărilor pieței – producție energie cu și fără autoconsum — ministerul încurajează stocarea prin acordare 10% punctaj suplimentar pentru stocare (total buget 815 milioane euro) și estimează că vom pune în funcțiune încă cel puțin 500 MW stocare prin aceste apeluri.

În programul Electric-Up 2 - buget 450 milioane lei - conducerea M.E. a introdus în premieră obligativitatea de stocare de 30% din puterea instalată, iar la 50% se acordă punctaj în plus (10%).

Unul dintre exemplele concrete de investiții este proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpustești. 

Important de precizat și că anul acesta a fost semnat contractul pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru din județul Argeș. Este un moment important pentru energia României și pentru compania Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie verde din țară.

În urma măsurilor adoptate de miniștrii liberali, România a primit confirmări de la Eurostat, în ultimul raport, că prețul plătit de populație este al cincilea cel mai mic din UE, transmite Ministerul. Iar anul acesta, după actualizarea mecanismului de plafonare-compensare la 1 aprilie, prețurile facturate în ultimele luni sunt și cu 15% mai mici față de plafonul maxim. Consumatorii români sunt în continuare protejați de creșterile prețurilor energiei prin plafonarea tarifelor la electricitate și gaz. 

Și eforturile continuă, mai ales acum, pe fondul unui consum de energie sporit de valul de căldură. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat săptămâna aceasta două întruniri ale Comandamentului de vară pentru sectorul energetic, în care au fost prezentate situația actuală, dificultățile și măsurile luate.

Conform acestuia, este în dialog permanent cu producătorii pentru a găsi soluții pentru creșterea producției în această perioadă — fie că vorbim de hidrocentrale, de grupurile pe gaz sau de termocentralele pe cărbune, pentru ca românii să aibă energie sigură, accesibilă și verde — în această ordine.

×
Subiecte în articol: PNL sistem energetic Sebastian Burduja
Cele mai noi știri
Parteneri
x close