Antena 3 CNN Politică Culisele discuțiilor de la Guvern pentru data alegerilor. Ciolacu a chemat-o pe Șoșoacă la Palatul Victoria

Culisele discuțiilor de la Guvern pentru data alegerilor. Ciolacu a chemat-o pe Șoșoacă la Palatul Victoria

Culisele discuțiilor de la Guvern pentru data alegerilor. Ciolacu a chemat-o pe Șoșoacă la Palatul Victoria
Diana Șoșoacă a fost invitată de premierul Marcel Ciolacu la consultările de la Guvern pentru data alegerilor prezidențiale. Foto: Hepta
de Mădălina Mihalache    |    Robert Kiss    |    28 Iun 2024   •   21:03

Potrivit informațiilor Antena 3 CNN, Marcel Ciolacu a decis să o invite pe Diana Șoșoacă la Palatul Victoria, la consultările pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale. La guvern nu a fost invitat Nocolae Ciucă, liderul PNL, motivul fiind acela că premierul, partenerul de Coaliție al lui Ciucă, cunoaște deja punctul de vedere al liberalilor pe subiectul datei alegerilor prezidențiale. 

Luni, în debutul ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu a anuțat convocarea partidelor politice pentru a discuta despre data prezidențialelor, după ce înțelegerea cu PNL pentru organizarea scrutinului în septembrie a picat. Înaintea ședinței de guvern, Ciolacu a avut o discuție cu vicepremierul liberal Cătălin Predoiu, care ar fi trebuit să semneze Hotărârea de Guvern cu data alegerilor. Potrivit informațiilor Antena 3 CNN, Ciolacu i-ar fi spus acestuia că înțelege că trebuie să respecte decizia partidului, după ce primise ultimatum de la social democrați. Premierul i-a spus lui Predoiu că nu îl remaniază pentru a nu provoca o criză politică și i-a transmis că va chema partidele la consultări. 

Consultările vor avea loc luni și marți, ele fiind conduse de Marcel Ciolacu, de vicepremierul Predoiu și secretarul general al guvernului Marian Neacșu. După consultări, liderii PSD și PNL vor discuta în Coaliție despre data alegerilor. 

Potrivit calendarului agreat de Ciolacu cu liderii partidelor, consultările vor începe luni, la ora 10, cu noul președinte al USR Elena Lasconi. La ora 11, la Guvern vine liderul minorităților naționale Varujan Pambuccian, iar de la 14 liderul UDMR Kelemen Hunor. 

La ora 15 a fost invitată Diana Șoșoacă. Deși nu este lider de partid parlamentar, Șoșoacă este candidat la prezidențiale, iar Ciolacu a invitat-o pentru a evita un posibil scandal făcut de aceasta, spun surse politice. Marți, la guvern vine președintele Forței Dreptei, Ludovic Orban. Liderul AUR, George Simion, nu a confirmat până la această oră prezența la discuții. 

Data alegerilor prezidențiale a aruncat în aer relația dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și cea dintre PSD și PNL.

Marcel Ciolacu i-a acuzat, joi, la Bruxelles, în cursul dimineții, pe liberali, că și-au încălcat cuvântul dat în martie pentru organizarea prezidențialelor în septembrie, iar Nicolae Ciucă l-a ironizat ulterior spunând că doar canicula ar explica declarațiile premierului, în schimbul de replici dure au intrat ambele garnituri de lideri ai celor două formațiuni.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și fostul premier Mihai Tudose, au publicat pe paginile personale de pe rețelele sociale dovezile scrise și rostite că Nicolae Ciucă a semnat în luna martie o decizie a BPN al PNL pentru ca data alegerilor să fie septembrie. Tudose a postat un fragment dintr-un interviu al lui Ciucă, acordat unui post de televiziune, în care președintele PNL spunea ”alegerile prezidențiale rămân în septembrie așa cum s-a stabilit”.

După declarațiile social-democraților au venit și replicile de la PNL. Adrian Cozma a postat pe pagina de Facebook un mesaj pentru Marcel Ciolacu: ”Ciolacu, winter is coming”.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Europa, răvășită de furtuni și caniculă: Țările vizate de alerte Cod roșu
x close