Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că pentru Uniune turul doi al alegerilor prezidenţiale nu ar trebui să reprezinte "un stres şi o prioritate majoră", punctând faptul că formaţiunea trebuie să se concentreze pe ce se va întâmpla în 2020, la alegerile locale şi parlamentare.
"Vine turul doi. Nu cred că pentru noi turul doi ar trebui să reprezinte un stres sau o prioritate majoră. Opţiunile, cred, din analiza mea personală, vor fi unele în care se va diferenţia foarte mult şansa unui candidat faţă de candidatul celălalt. Mai degrabă noi trebuie să ne concentrăm pe ce se întâmplă anul viitor, la alegerile locale, alegerile parlamentare, cum se poate crea un guvern stabil, din decembrie anul viitor. (...) Sunt aproape opt ani de construcţie, din punct de vedere politic şi de stabilitate politică în ţară. Aşa că priorităţile acestea trebuie să fie pentru noi. Turul doi se va termina, încă sunt două săptămâni şi după aceea va veni o perioadă în care Guvernul actual, în forma minoritară, trebuie să persevereze, să arate rezultate în a gestiona ţara, dar mai ales noi trebuie să arătăm că există o opţiune puternică din partea comunităţii de a merge mai departe", a declarat Korodi Attila.
Întrebat dacă UDMR va îndemna membrii comunităţii maghiare să participe la turul doi al alegerilor prezidenţiale şi le va face o recomandare de vot, Korodi a precizat că decizia va fi luată miercuri, în Biroul Naţional al formaţiunii.
"Decizia se va lua în UDMR miercuri, la Biroul Naţional, după aceea se conturează opţiunile noastre, dacă vor fi. Oricum, cine doreşte, este un moment care face parte din acţiunea democratică a unei ţări şi trebuie să participe la vot, dar dacă va fi o recomandare, dacă vom îndrepta comunitatea către o opţiune, se va decide miercuri. Eu sunt mai rezervat de a merge către această direcţie", a afirmat Korodi Attila.
Acesta a vorbit şi despre campania electorală derulată de candidatul UDMR, arătând că s-a dorit crearea unor punţi tematice care leagă comunitatea maghiară de comunitatea românească majoritară.
Prezent la conferinţa de presă, senatorul UDMR Tanczos Barna a precizat că rezultatul obţinut de Kelemen Hunor a fost mai bun decât în 2014 şi a făcut referire la faptul ca Uniunea şi candidatul său au fost votaţi şi de alegători din Moldova sau Muntenia.
"Rezultatul este mai bun decât în anul 2014, dovadă că se poate îmbunătăţi atât campania cât şi activitatea de mobilizare în cadrul comunităţii maghiare. Şi un lucru extrem de important, candidatul Kelemen Hunor a avut un mesaj care a fost înţeles şi receptat de comunitatea română, de membrii comunităţii româneşti. Numărul de voturi primite în afara Arcului Carpatic este o dovadă clară a faptului că nu este o minune faptul că UDMR şi candidatul UDMR la fiecare alegeri primeşte un număr considerabil de voturi din afara Arcului Carpatic, în judeţele din Moldova, Muntenia sau alte regiuni istorice", a spus Tanczos Barna.
Acesta a subliniat că temele alese în campania electorală a lui Kelemen Hunor "au fost foarte bine gândite, bine alese, bine ţintite şi au ajuns la comunitatea maghiară şi la cetăţenii din toate judeţele României".
La rândul său, liderul organizaţiei UDMR Ciuc, Borboly Csaba, preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, a punctat faptul că Kelemen Hunor a fost votat, în zona Ciuc, de 80,8 % dintre alegătorii prezenţi la urne, fiind de părere că Uniunea a obţinut în zonă cel mai bun rezultat.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost votat de 86.969 dintre alegătorii prezenţi duminică la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Harghita, ceea ce înseamnă un procent de 77,7 %.
Din zona Ciuc, liderul UDMR a obţinut 34.024 de voturi.
La distanţă considerabilă de Kelemen Hunor s-a clasat actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis, votat de 10.574 de persoane (9,45%).