Uniunea Social Liberală a câştigat în 2012, aproape 90% dintre mandatele de preşedinte de Consilii Judeţene. PSD a obţinut peste 50% dintre acestea, primind 22 de mandate din cele 41 posibile.
Un singur candidat PSD a fost învins, la Arad. PNL s-a clasat pe locul doi, cu aproape 30% din mandate. PDL a depăşit cu un singur mandat scorul PC sau al UNPR, care au obţinut câte un mandat.
Faţă de alegerile din 2008, PDL a suferit o înfrîngere usturătoare. Democrat-liberalii au pierdut 12 din cele 14 posturi de preşedinte de Consiliu Judeţean.
În schimb, liberalii au beneficiat de pe urma alianţei cu PSD. La alegerile din 2008, PNL a obţinut doar 5 funcţii de preşedinte de Consiliu Judeţean, iar în 2012, sub umbrela USL, au sărit la 13! UDMR a pierdut jumătate dintre funcţii, numărul scăzând de la patru la două. Uniunea Democrată a Maghiarilor a fost devansată de foştii parteneri de guvernare de la PNL la Mureş şi Satu Mare. În schimb, două partide au câştigat în premieră: Partidul Conservator la Maramureş şi UNPR la Neamţ.
Nici la alegerile pentru primării, PDL - partidul lui Băsescu la vremea aceea, nu a stat mai bine. A mai câştigat doar 10 oraşe reşedinţă de judeţ. Majoritatea alegătorilor au mizat pe USL, PSD câştigând 18 primării de mari oraşe, iar PNL 9.
Maghiarii au pierdut şi ei un municipiu. Primarul oraşului Satu Mare a cedat scaunul social-democratului Dorel Coica. Forumul Democrat al
Germanilor din România şi-a păstrat municipiul, Klaus Iohannis fiind ales pentru un nou mandat de primar al Sibiului.
După doi ani USL nu mai există. Iar liberalii au constituit noi majorităţi locale împreună cu PDL.