Antena 3 CNN Politică CSM sesizează Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile lui Băsescu şi Ponta

CSM sesizează Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile lui Băsescu şi Ponta

1 minut de citit Publicat la 09:49 09 Oct 2013 Modificat la 09:49 09 Oct 2013
CSM sesizează Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile lui Băsescu şi Ponta
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hãinealã, a declarat, marţi, cã plenul CSM a decis sã sesizeze Inspecţia Judiciarã, pentru a se constata dacã declaraþiile din ultima sãptãmânã, inclusiv cele fãcut de Bãsescu şi Ponta, încalcã sau nu independenţa justiţiei.
   
"Existã necesitatea de a apãra sistemul justiţiei cu ce s-a întamplat în ultima sãptãmânã - declaraţia primului ministru, declaraţia preşedintelui, telefonul preşedintelui la procurorul general...Toate acestea trebuie sã îşi gãseascã rãspunsul într-un raport al Inspecţiei Judiciare", a declarat, legat de acest subiect, judecãtorul Horaţius Dumbravã, membru al CSM.
   
Potrivit lui Dumbravã, este "inadmisibil" ca magistraţii sã devinã "prizonierii" unei lupte politice.
   
"Este inadmisibil sã aflãm cã a existat un pact de coabitare pe funcţii în parchete. Nicio funcţie din sistemul judecãtoresc nu trebuie sã facã obiectul unui pact de coabitare. Sper sã nu existe un pact de coabitare pe funcþiile de conducere, sper sã fie un zvon al mass media, dar noi trebuie sã aflãm şi putem, în urma unei verificãri a Inspecţiei Judiciare", a subliniat Dumbravã.
   
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marţi, cã reputaţia profesionalã a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectatã de afirmaţiile premierului Victor Ponta, prin care îl considerã pe Papici "băsist, morarist şi macovist" şi spune cã a instrumentat "dosare politice".
   
De asemenea, preşedintele Traian Bãsescu a declarat, luni, referindu-se la cazul procurorului Lucian Papici, cã, potrivit Constituţiei, şeful statului trebuie sã vegheze la buna funcţionare a instituţiilor, iar dialogul sãu cu procurorul general se înscrie în aceastã prevedere.
   
"Uneori îl sun eu pe procurorul general, alteori mã sunã el pe mine, în probleme care ţin de obligaţile relaţiilor de serviciu. Spre exemplu, dupã unii comentatori, când sunt informat de Procurorul General ce s-a discutat în cadrul procesului de evaluare, monitorizare pe care îl face Uniunea Europeanã, eu ar trebui sã închid telefonul", a mai comentat Traian Bãsescu.

Pe 2 octombrie, procurorul de caz al lui Liviu Dragnea, Lucian Papici, a fost demis de la DNA, după o săptămână de la reînnoirea delegării pe funcţie.


Citeşte şi:
Traian Băsescu, în 2011: Papici a practicat şantajul


Iliescu: Ponta trebuia să se abţină de la comentarii în cazul Papici. E din cauza tinereţii

Ponta: Iliescu are dreptate, nu trebuia să vorbesc despre un procuror
 




×
x close