Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins în şedinţa de luni, cu unanimitate de voturi, detaşarea în funcţia de ministru a Monei Pivniceru - propusă de premierul Victor Ponta pentru portofoliul Justiţiei.
Pentru a accede în funcţia de ministru, Pivniceru ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de membru al CSM, apoi să revină la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după care să ceară detaşarea la Ministerul Justiţiei, spun surse din magistratură.
Pe cererea de demisie se pronunţă plenul CSM.
Luni seara, Secţia pentru judecători a CSM a luat în discuţie situaţia judecătorului Mona Pivniceru, membru ales de magistraţii instanţei supreme în Consiliu şi propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, caz fără precedent pentru Consiliu.
"Din cauza incompatibilităţilor legale, magistratul poate fi numit într-o funcţie de demnitate publică doar consecutiv unei detaşări în structura respectivă. Nu există însă precedentul numirii unui judecător/procuror activ în funcţia de minstru, cea mai înaltă funcţie ocupată până acum fiind cea de secretar de stat", susţin surse din magistratură.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că el a fost cel care a propus-o pe Mona Pivniceru pentru a ocupa portofoloiul Justiţiei, arătând că a considerat că, în acest context, este mai bine ca la Justiţie să fie o persoană absolut independentă politic.
"Eu am propus-o pe doamna judecător Pivniceru bazându-mă pe următoarele criterii: în primul rând pentru că este o persoană absolut independentă politic şi, în acest contexrt, am considerat că este mai bine ca la Ministerul Justiţiei să fie o persoană absolut independentă politic", a spus Ponta, după şedinţa BPN al PSD.
El a arătat că al doilea motiv pentru care a propus-o pe Pivniceru constă în experienţa acesteia.