Antena 3 CNN Politică CSAT a aprobat intrarea şi staţionarea în România a armatei portugheze. Ce alte decizii s-au mai luat la şedinţa Consiliului

CSAT a aprobat intrarea şi staţionarea în România a armatei portugheze. Ce alte decizii s-au mai luat la şedinţa Consiliului

M.Z.
3 minute de citit Publicat la 17:20 03 Mar 2015 Modificat la 17:20 03 Mar 2015
csat.jpg
Foto: facebook.com/klausiohannis

Update 17.20
- CSAT a aprobat, marţi, propunerile premierului Victor Ponta, referitoare la intrarea şi staţionarea pe teritoriul României, în mai-iunie 2015, a unor forţe şi mijloace ale armatei portugheze, cuprinzând patru aeronave F16 Falcon şi aproximativ 150 militari şi civili din misiunile de Poliţie Aeriană NATO, informează un comunicat remis presei, la finalul şedinţei. 

Operaţiunea este necesară pentru pregătirea şi desfăşurarea misiunilor de Poliţie Aeriană NATO. 
 
De asemenea, membrii Consiliului au analizat şi aprobat raportul privind activitatea Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO, în anul 2014, instituţie al cărei obiectiv a constat în dezvoltarea capacităţii de răspuns la incidente de securitate cibernetică şi a relaţiilor de cooperare cu entităţi naţionale sau internaţionale, cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice, se arată în comunicatul remis presei la finalul şedinţei CSAT.
 
La şedinţă s-a aprobat, de asemenea, Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în 2014 şi s-a decis trimiterea acestuia, spre examinare, către Parlamentul României.

CSAT: Sprijinul României pentru Ucraina a marcat deschiderea relaţiilor bilaterale
 
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a făcut şi o analiză a stării de securitate din Ucraina şi implicaţiile pentru România, apreciindu-se că "sprijinul consecvent al României pentru Ucraina, de la declanşarea crizei, a marcat o deschidere fără precedent a autorităţilor de la Kiev faţă de cooperarea bilaterală cu România", se precizează în comunicatul de presă. 
 
Totodată, membrii CSAT au apreciat că, "în anul 2014, s-au înregistrat progrese privind parcursul european al acestor state. Totodată, membrii Consiliului au considerat că regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusă într-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care să întărească rolul strategic al României în zonă. Exercitarea de către România a rolului de pivot al NATO şi UE în regiune va contribui, la momentul oportun, şi la acceptarea de către partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova în pachetul de extindere care are în vedere Balcanii de Vest", se mai arată în comunicat.

CSAT: Exercitarea de România a rolului de pivot NATO şi UE va ajuta Republica Moldova
 
În ceea ce priveşte stadiul demersurilor de integrare euroatlantică a statelor din Balcanii de Vest, CSAT a stabilit că exercitarea de către România a rolului de pivot al NATO şi UE în regiune va contribui la includerea Republicii Moldova în pachetul de extindere care are în vedere această regiune. 
 
"Aceştia (membrii CSAT - n.r.) au apreciat că, în anul 2014, s-au înregistrat progrese privind parcursul european al acestor state", se arată în comunicatul de presă.
 
Totodată, membrii Consiliului au considerat că regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusă într-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care să întărească rolul strategic al României în zonă.
 
CSAT a avizat proiectul de lege privind planificarea apărării
 
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat, marţi, proiectul de lege privind planificarea apărării, stabilind că această lege urmăreşte eficienţa procesului de planificare a apărării, concentrat pe dotarea militară, în scopul integrării tuturor disciplinelor de planificare din statele NATO şi UE. 
 
Potrivit comunicatului de presă remis de Administraţia Prezidenţială la finalul şedinţei CSAT, o temă de pe agenda şedinţei a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României pentru perioada 2013-2016 şi în perspectivă până în anul 2022.
 
Membrii CSAT au remarcat că "decizia de creştere a bugetului alocat apărării la nivelul de 2% din PIB până în anul 2017, urmare a consensului obţinut din partea tuturor partidelor parlamentare, va asigura revigorarea programelor majore privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României şi va reprezenta şi o oportunitate certă pentru industria de apărare".

 

×