Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
”Se știe că în democrație – și nu numai – purtătorii de cuvînt sînt persoanele cele mai supuse riscului de a se face de rîs pentru întreaga viață după o prestație lamentabilă. E vorba de acele momente în care purtătorii de cuvînt sînt trimiși în fața presei pentru a ține locul șefilor, deoarece, știind ce-i așteaptă, aceștia n-au curajul să răspundă întrebărilor incomode stîrnite de un scandal public. După ce se fac de rîs prin răspunsurile nătînge, prin tentativele infantile de a o da cotită, prin bîlbele și contrazicerile de la un minut la altul, cei mai mulți dintre purtătorii de cuvânt demisionează. De compromiterea pe viață a purtătorilor de cuvînt în astfel de împrejurării nu răspunde totdeauna lipsa lor de har. De cele mai multe ori, responsabilă e misiunea imposibilă care li se atribuie. Aceea de a salva demnitarul sau Guvernul încolțit de presă în urma unui scandal cu mari rezonanțe în opinia publică.
De mai multă vreme Klaus Iohannis nu mai e președintele României, ci un simplu purtător de cuvînt al Guvernului. În această postură stranie, Klaus Iohannis care se bucură mai departe de privilegiile plătite de la Buget ale funcției de președinte a prezentat presei, răspunzînd la întrebări, măsuri luate de diferite ministere în lupta împotriva Pandemiei. Nu de Guvern în general, ci de diferite ministere, coborînd în materie de amănunte pînă la nivelul unui secretar de stat. În legătură cu deschiderea școlilor el a descris cu lux de amănunte cum se realizează împărțirea pe culori a școlilor în funcție de starea infectărilor. Nu de puține ori informațiile primite de la ministere pentru a fi prezentate presei pe post de secretar și chiar subsecretar de stat au fost citite aiurea, cum s-a întîmplat la conferința de presă despre procedurile de tip Semafor în materie de deschidere a școlilor. Tot sub același semn președintele a transformat toate conferințele de presă de pînă acum într-o succesiune de justificări, de apărări și de lingușiri ale Guvernului Orban, concomitent cu demascarea tuturor celor care îndrăznesc să critice Guvernul, de la politicieni pînă la jurnaliști.
Pînă la conferința de presă de miercuri, 2 septembrie 2020, Klaus Iohannis s-a păstrat la nivelul posturii de purtător de cuvînt al Guvernului Orban. Miercuri însă Klaus Iohannis a coborît la nivelul posturii de purtător de cuvînt al unor miniștri (Lucian Bode, de la transporturi), al unor șefi ai Poliției (Liviu Vasilescu, cel cu negustoriile dintre poliție și clanurile de interlopi), ba chiar și a unor oameni de afaceri angajați în contracte suspecte cu statul (cel care n-a adus nici acum măștile).
Din nefericire pentru acest purtător de cuvînt atît de costisitor (nici un purtător de cuvînt n-are avantajele lui Klaus Iohannis în materie de lux), miercuri, 2 septembrie 2020, el a fost trimis de Ludovic Orban să apere Guvernul în fața unei prese care a simțit miros de sînge. De ceva vreme în opinia publică s-au strîns multe întrebări și multe nedumeriri în legătură cu voința Guvernului PNL de a fi altfel decît Guvernele regimului Dragnea. Eșecul Moțiunii de cenzură, mai mult sau mai puțin provocat de abilul Marcel Ciolacu, a scos PSD din zona Monstrului care blochează prin puterea sa formidabilă activitatea Guvernului și a deplasat atenția pe ilegalitățile, pe gafele și mai ales pe PSD-ismele Guvernului Orban.
Prin urmare miercuri, 2 septembrie 2020, purtătorul de cuvînt al Guvernului, președintele Klaus Iohannis, s-a trezit față în față cu o presă decisă să nu-l mai ierte în numele opiniei publice. Prin Statementul dedicat în chip anticonstituțional unui pamflet scrîșnit împotriva PSD-ului care n-a reușit să facă cvorum, Klaus Iohannis a încercat în chip stîngaci să orienteze conferința de presă spre comentarea Moțiunii de cenzură și mai ales pe atacarea PSD. Nu i-a ieșit. Cu mici excepții (Oana Bâlă de la RRA, Oana Ghiţă , de la Agerpres și – nici o surpriză – Mioara Costin de la Realitatea Plus, care au pus întrebări de complezență sau întrebări menite a-i ridica la plasă lui Klaus Iohannis), jurnaliștii din sală s-au năpustit asupra purtătorului de cuvînt cu întrebări incomode, multe dintre el mărturisind iritarea opiniei publice față de felul în care regimul Klaus Iohannis dă seamă de ceea ce face.
Întrebările erau perfect legitime.
Ele exprimau întrebările și nedumeririle românilor față de o serie de măsuri luate de Guvern sau de PNL din sfera politicii de tip PSD sau și mai rău din sfera penalului. Confruntat cu aceste întrebări incomode și pentru prima dată în mandatele sale cu o presă care nu se mai mulțumește cu orice răspuns din partea lui Klaus Iohannis, purtătorul de cuvînt al Guvernului a oferit un spectacol de justificări penibile, de dat după vișin, de evitare fățișă a răspunsului necesar. Sînt multe momente în care ceea ce unii numesc S-a făcut de rîs și alții mai de a dreptul S-a făcut de rahat Klaus Iohannis a fost un interpret de texte de vodevil. Momentul culminant a fost atins de cel în care Klaus Iohannis a fost întrebat în legătură cu accidentul comis de mașina ministrului Transporturilor prin încălcare gravă a regulilor de circulație. Un accident care a trimis la cazul Gigină, caz care a dus la demisia unu vicepremier și ulterior la anchetarea acestuia de către DNA. Spre cinstea ei, cea care a ridicat problema și nu oricum, ci în termeni severi, a fost Ramona Avramescu de la TVR:
„Domnule președinte, în urmă cu câteva zile, mașina în care se afla ministrul transporturilor, Lucian Bodea, a fost implicată într-un accident. Doi oameni au fost răniți, s-a deschis dosar penal, există și niște imagini, din care se vede că șoferul ministrului ar fi fost vinovat. Considerați că ministrul are și el o responsabilitate, chiar dacă nu se afla la volan, și ar trebui să și-o asume în vreun fel și, dacă da, cum?”
Klaus Iohannis a dat un răspuns care dacă n-am fi știut unde se petrece conferința de presă și cine era întrebat de presă, am fi crezut c-a răsunat pe scena unui scheci de iarmaroc de pe vremuri:
„În primul rînd pot să spun că este regretabil că se întîmplă un accident, chiar în condițiile în care în mașină se află un demnitar al statului. De aici putem să tragem cel puțin două concluzii clare. Prima, că nu este bine să te grăbești cînd vrei să ajungi cu mașina undeva și ăsta este un lucru pe care ar trebui să îl reținem cu toții. Doi, se vede încă o dată, din păcate, foarte clar nevoia dezvoltării infrastructurii. Dar, din toată discuția, partea bună este că nu a fost nimeni grav rănit și acesta este un noroc. În rest, autoritățile competente vor face investigațiile de rigoare.”
Să recapitulăm.
Jurnalista îl întreabă în numele opiniei publice despre responsabilitatea ministrului, care chiar dacă nu se afla la volan, zicem noi, nu Ramona Avramescu, poartă vina de a fi comandat mersul pe contrasens sau cel puțin de a nu fi cerut șoferului să respecte regulile de circulație. Klaus Iohannis dă buzna să-l apere pe ministru. Nu pe premier, ci pe un simplu ministru. Misiunea de a apăra imposibilul duce automat la o prestație care frizează absurdul. După ceea ce se vrea o glumă (evident nesărată) Klaus Iohannis justifică încălcarea regulilor de circulație prin slaba dezvoltare a infrastructurii. N-a zis direct că din cauza PSD, dar avînd în vedere atacurile anterioare la PSD, se înțelegea că președintele s-a referit la PSD.
Avocații în cauze penale cu vinovății clare, recunoscute chiar de client, stîrnesc rîsul prin apelul la artificii ridicole.
Să ne imaginăm un astfel de avocat plătit să apere pe autorii unui viol în grup într-un parc pe înserate. El ar fi zis în pledoaria sa că autorii trebuie înțeleși, deoarece:
– Erau excitați din cauza abstinenței și că deci nu e bine să ieși în parc atunci cînd ai postit prea mult din punct de vedere sexual.
– Că de vină nu sînt autorii, ci iluminatul prost din parcurile noastre.
– Că din fericire victima n-a murit.
După conferințele de presă în care se fac de rahat pentru că șefii i-au obligat să apere imposibilul, purtătorii de cuvînt își dau demisia nu înainte de a le reproșa șefilor că i-au trimis să le țină locul la primit măciuci în cap de la presă în toiul unui scandal monstru.
După conferința de presă de miercuri, 2 septembrie 2020, își va da demisia Klaus Iohannis din funcția de purtător de cuvînt al Guvernului Orban?”