Ion Cristoiu afirmă că alegerea lui Klaus Iohannis preşedinte al României pentru două mandate arată că s-a spart un tabu care i-ar putea deschide şi liderului UDMR, Kelemen Hunor, drumul către Cotroceni.
„Ungurul Kelemen Hunor ar putea fi un bun preşedinte infinit mai bun decât neamţul Klaus Iohannis. Prin alegerea lui Klaus Iohannis s-a spart un tabu în România şi anume că un minoritar nu poate să fie preşedinte. S-a dovedit că nu a contat faptul că este minoritar şi nu dintr-o minoritatea mare precum cea maghiară. Spărgându-se acest tabu nu văd de ce nu ar putea fi preşedinte un udemerist”, a explicat jurnalistul.
Ion Cristoiu remarcă o serie de atuuri ale UDMR şi ale liderului său, care ar putea să-i transforme în câştigători la viitoarele alegeri.
„Kelemen Hunor şi UDMR au avut foarte puţine iniţiative ţinând de comunitatea maghiară. Este şi ambiţia Uniunii de a se adresa şi românilor. UDMR are foarte mulţi profesionişti. Mult mai mulţi decât partidele româneşti. Minoritatea maghiară e conectatată, poate mai mult decât românii, la anumite valori occidentale. Nu văd de ce Kelemen Hunor nu ar candida propunându-şi să fie preşedinte, mai ales că pe dreapta, dl Iohannis nu va mai candida. Kelemen Hunor, un om politic foarte serios, un om politic al românilor, nu neapărat al minorităţii maghiare”, susţine publicistul.
Ion Cristoiu spune că una dintre ideile foarte importante susţinute de Kelemen Hunor, şi pe care o împărtăşeşte şi el, este că anul acesta ar putea fi anul relansării turismului românesc.
„Un program naţional de sprijinire a turismului românesc ar fi primul moment în care România ar profita de criză. Efectul pozitiv al crizei ar fi că românii ar fi tentaţi să rămână în ţară să-şi pretreacă concediul. (…) E nevoie urgent de acest plan pentru că toate ţările din jur care trăiesc din turism au început să facă cu ochiul românilor. Dacă premierul nu anunţă un program de sprijinire a turismului intern, românii vor fi atraşi de ofertele din străinătate. Ar trebui programe naţionale, finanţate de stat integral, de cunoaştere a României, circuite culturale, istorice”, punctează jurnalistul.
Revenind la Kelemen Hunor, Ion Cristoiu explică eşecul acestuia la alegeri: aducerea în discuţie a faptului că, dacă ajunge Kelemen Hunor preşedintele României, ar da Ardealul Ungariei.
Jurnalistul crede însă că printr-o abordare a tuturor problemelor României, nu numai a minorităţii maghiare, şi printr-o rebranduire, UDMR ar avea şanse mai mari de a câştiga alegerile.
„În materie de administraţie locală, administraţie publică, UDMR are oameni extraordinari. Este o formaţiune foarte serioasă. Când te-ai înţeles cu UDMR că votezi ceva nu există să se răzgândească. UDMR şi Kelemen Hunor ar trebui să pună accent pe rezolvarea problemelor întregii Românii. UDMR şi-ar putea schimba şi numele, într-un partid cu o altă denumire, dacă vrea să câştige alegerile, şi poată să ajungă şi la guvernare”, a mai spus jurnalistul.