"Articolul 56 al Statutului PDL prevede că, atunci când nu e la guvernare, partidul alcătuieşte Guvernul Alternativă (GA). Acelaşi articol indică faptul că ?organizarea şi funcţionarea GA sunt stabilite prin regulament, adoptat de Consiliul Naţional de Coordonare (CNC), la propunerea Biroului Permanent Naţional?. Atunci când am fost prim-vicepreşedinte al PDL, am insistat pentru respectarea acestui punct din Statut. Mi s-a explicat că, întrucât e vorba de o perioadă electorală, aplicarea Statutului se poate amâna. Au trecut alegerile, s-a organizat şi o noua Convenţie Extraordinară, s-a ţinut şi un CNC, care a completat structura de autoritate, s-a întrunit şi noul BPN. Cred că a venit momentul ca Statutul să fie respectat", afirmă Cristian Preda, duminică, într-o postare pe blogul său.
El cere membrilor Biroului Permanent Naţional al PDL să numească o comisie care să elaboreze un regulament de funcţionare şi o structură a Guvernului Alternativă, care să fie apoi votate de Consiliul Naţional de Coordonare al partidului.
"Respectarea Statutului e prima datorie a unui responsabil politic. În numeroase rânduri, membrii BPN au invocat disciplina de partid, mai cu seamă atunci când nu le erau pe plac declaraţii politice ale membrilor simpli, dar influenţi, din partid. Până ce nu aplică ei înşişi Statutul PDL, membrii BPN ar trebui să se abţină să califice gesturi sau declaraţii. Îmi voi face o datorie din reamintirea constrângerilor statutare", mai spune Cristian Preda.
Europarlamentarul democrat-liberal, care a susţinut la Convenţia PDL din 13 aprilie moţiunea Monicăi Macovei, a anunţat sâmbătă şi că a demisionat din board-ul Institutului de Studii Populare, fundaţia oficială a PDL, pentru că organizaţia a blocat cooperarea cu Fundaţia Konrad Adenauer şi, de asemenea, s-a opus ca preşedintele Traian Băsescu să susţină o conferinţă despre Constituţie.
De asemenea, el a declarat recent că PDL are nevoie urgent de un candidat la prezidenţiabilele din 2014 care să fie "necruţător" cu candidatul USL, Crin Antonescu. Preda a afirmat în cursul acestei săptămâni şi că în prezent conducerea democrat-liberală pare a fi mai tentată să se opună lui Traian Băsescu decât USL, iar în curând acest lucru va forţa ruptura partidului.