Antena 3 CNN Politică Cristian Preda pune paie pe foc în PDL: Boc are o problemă dacă vede oligarhia doar în curtea adversarilor

Cristian Preda pune paie pe foc în PDL: Boc are o problemă dacă vede oligarhia doar în curtea adversarilor

4 minute de citit Publicat la 11:14 06 Ian 2010 Modificat la 11:14 06 Ian 2010
Cristian Preda pune paie pe foc în PDL: Boc are o problemă dacă vede oligarhia doar în curtea adversarilor
Războiul intelectual versus oligarhi din PDL, declanşat de candidatura lui Honorius Prigoană, fiul afaceristului şi parlamentarului Silviu Prigoană pentru mandatul de deputat într-un colegiu al Capitalei, continuă. Iritat de atitudinea liderului Emil Boc care a apreciat marţi că lui şi colegului Sever Voinescu le cam lipseşte experienţa politică, europarlamentarul Cristian Preda l-a acuzat miercuri pe şeful său de partid că prin acest comportament politic dovedeşte că ?respectă doar lumea afacerilor? şi face din apartenenţa la acest domeniu un criteriu de experienţă politică. Preda şi-a reluat criticile la adresa partidului, apreciind că desemnarea lui Prigoană jr drept candidat "este semnul unei tendinţe clare de oligarhizare a PDL". Mai mult, el a acuzat conducerea PDL că foloseşte discursul anti-oligarhi promovat de preşedintele Traian Băsescu numai când îi convine fără să se atingă de exponenţii acestei categorii din propria curte.

"Candidatul Prigoană Honorius e bun, zice premierul Boc pe 4 ianuarie, deoarece are experienţă în afaceri. Eu şi amicul Voinescu nu suntem buni, zice tot premierul Boc a doua zi, pe 5 ianuarie, deoarece nu avem experienţă în partid. Sunt puţin mirat. Eu îl respectam pe dl Boc tocmai pentru că NU provine din lumea afacerilor întrepătrunse cu politica. Iar acum aflu de la domnia sa că, de fapt, respectă DOAR lumea afacerilor şi crede că, dacă n-ai această ?origine sănătoasă?, nu? ai experienţă", scrie Cristian Preda pe ?blogul? său.
Un conflict mai vechi

Reacţia nervoasă a europarlamentarului PDL a fost determinată de atitudinea lui Emil Boc faţă de propunerile sale şi ale deputatului Sever Voinescu de reformare internă a partidului. Cu doar o zi în urmă liderul PDL lua act de poziţiile celor doi, apreciind că părerile lor reflectă experienţa lor politică mai redusă şi faptul că nu participă mai mult la dezbaterile interne din partid.

"Domnii Voinescu şi Preda au mai puţină experienţă politică, în partid fiind şi mai noi, astfel încât dacă vor participa mai mult la dezbaterile interne care au avut loc se vor lămuri şi cu aspectele pe care le-au sesizat", a declarat Emil Boc. Replica liderului PDL pare a redeschide un conflict mai vechi existent în acest partid: secretarul general, Vasile Blaga reproşa, cu câteva luni în urmă, grupului nou-veniţilor în partid că vorbesc mult şi muncesc puţin pentru PDL.

"Dl Boc nu ne oferă, mie şi lui Sever Voinescu, foarte multe speranţe: în replica domniei sale, premierul foloseşte, aşa cum remarca şi un cititor al blogului, o inedită (ne)concordanţă a timpurilor: ?dacă vor participa la întâlnirile de partid care au avut loc se vor lămuri?, remarcă astăzi Cristian Preda.

Preda: "Desemnarea lui Prigoană jr drept candidat este semnul unei tendinţe clare de oligarhizare a PDL"

Preda reia observaţiile făcute ieri, apreciind că fenomenul de oligarhizare a partidelor şi a vieţii publice trebuie stopat. Europarlamentarul observă că PDL a adoptat discursul anti-oligarhi al preşedintelui Traian Băsescu, dar îl foloseşte numai în funcţie de propriile interese, ignorând pe exponenţii acestei categorii existenţi în rândurile sale.

"Preşedintele Băsescu a asumat această credinţă cu forţă şi PDL a subscris discursului anti-oligarhi. A făcut-o şi dl Boc. Numai că PDL în general şi dl Boc în particular au o problemă dacă văd oligarhia doar în curtea adversarilor", mai afirmă Preda, care adaugă că "desemnarea lui Prigoană jr drept candidat este semnul unei tendinţe clare de oligarhizare a PDL".

"Iar dacă e cineva care crede că oligarhii noştri sunt mai buni decât oligarhii lor, acela se înşeală. A avea experienţă nu poate însemna a ignora adevărurile care sar în ochi. Sau, mă rog, eu nu vreau să am o asemenea experienţă", conchide europarlamentarul PDL.

Necesitatea reformării interne în PDL şi bolile clasei politice

Revolta lui Cristian Preda s-a făcut auzită încă de marţi când se pronunţa pentru o modernizare a partidului şi o clarificare doctrinară. Printre altele, Preda propunea ca recrutarea noilor membri ai partidului să nu se facă dintr-o perspectivă clientelară, ci dintr-una civică, ca relaţia dintre afaceri şi politică să fie clarificată mai bine, iar relaţia dintre diferitele generaţii din partid să nu se facă pe o logică de confruntare.

În paralel, deputatul Sever Voinescu avertiza că democrat-liberalii au o problemă de gestiune a resurselor umane care trebuie rezolvată cât mai rapid la viitorul Congres al partidului ? programat în prima parte a acestui an. ?Da, PDL are o serioasă problemă de gestiune a resurselor umane. Mare problemă! Sper ca apropiatul Congres să o rezolve în bună parte. În ceea ce mă priveşte, lucrez intens în aceste zile pentru ca la Congres să avem o soluţie modernă şi raţională la problema?, scria Voinescu pe blogul său.

Parlamentarul democrat-liberal mai recunoştea în analiza sa că relele întregii clase politice se regăsesc şi la formaţiunea din care face parte, chiar dacă aici "bolile nu sunt cronice". "Şi eu am avut şi am setul meu de dezamăgiri, unele dureroase, în acest partid. Dar încrederea că la PD-L se poate face curăţenie şi că PD-L poate deveni acel mare partid de dreapta pe care îl visez, este tot mai solidă pe zi ce trece", mai arăta Sever Voinescu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close