Antena 3 CNN Politică Cristian Diaconescu: România se aşteaptă la o atitudine mai substanţială din partea Rusiei

Cristian Diaconescu: România se aşteaptă la o atitudine mai substanţială din partea Rusiei

1 minut de citit Publicat la 11:39 18 Mar 2012 Modificat la 11:39 18 Mar 2012
Cristian Diaconescu: România se aşteaptă la o atitudine mai substanţială din partea Rusiei
Foto: INTACT Images
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat duminică, în cadrul unei emisiuni televizate, că agenda bilaterală a relaţiei politice cu Rusia trebuie "upgradată", conform Mediafax.

Oficialul a recunoscut că România se aşteaptă, în acest sens, la o "atitudine ceva mai substanţială" a Moscovei după alegerea lui Vladimir Putin.

"În ceea ce priveşte aspectele politice, cred că lipseşte deocamdată de pe agenda bilaterală tema legată de chestiunile politice şi de securitate ale regiunii. Suntem vecini la Marea Neagră, avem o Strategie a Dunării a UE, unde România şi Austria sunt şefi de filă şi faţă de care Federaţia Rusă e interesată, ca să nu mai vorbim de alte proiecte care ţin de securitatea zonei. Deci, din acest punct de vedere, cred că agenda politică trebuie upgradată", a spus Diaconescu.

Întrebat dacă este bine pentru relaţia bilaterală că Vladimir Putin a obţinut un nou mandat de preşedinte, el a arătat că există aşteptări din partea română pentru "o atitudine ceva mai substanţială" a Moscovei.

"Vă daţi seama că nu sunt în măsură să dau eu o evaluare personală din acest punct de vedere, dar, sigur, ne aşteptăm, am văzut câteva declaraţii, ca intenţia lor de a avea o atitudine ceva mai substanţială pe politica externă să se concretizeze exact pe palierul pe care îl discutam", a spus ministrul.

El a subliniat că şi relaţia culturală bilaterală "ar trebui să beneficieze de un semnal ceva mai bun", însă relaţia economică este "foarte bună", deoarece schimburile comerciale au crescut cu 37% în 2011.

Cât despre relaţia României cu Gazprom, furnizorul de gaze al Rusiei, Diaconescu a spus că nu se poate pronunţa, însă susţine ideea ca palierul negocierii economice să nu interfereze cu cea politică.

"Este o chestiune de principiu aici, eu merg pe ideea de a ţine departe nivelul negocierii economice de nivelul negocierii politice pentru că nu vreau să interferez cele două paliere sub nicio formă (...) Din punctul nostru de vedere, nu se poate pune problema niciunui fel de concesii între planul economic şi planul politic. Sub nicio formă. Planul politic funcţionează  pe principii de egalitate", a spus Diaconescu.

×
x close