"Din acest punct de vedere, președintele trebuie să fie mult mai activ: pe de o parte, să răspundă întrebărilor importante pentru perspectivele noastre, iar pe de altă parte, să maximizeze capacitățile noastre.Nu e vorba despre orgolii, mândrie, este vorba despre faptul că, odată ce ai un loc pe care l-ai câștigat, trebuie să-l potențezi. Altfel, situația se schimbă și e posibil ca, din cauza altor jocuri de interese, capacitatea de afirmare să devină inoperantă.
Întrebat pe ce teme ar fi putut Iohannis să insiste mai mult, Cristian Diaconescu a explicat.
"De exemplu, ar trebui ca situația românilor pe piața muncii să reprezinte o temă de foarte mare importanță pe agenda oricărui dialog bilateral. Se discută despre drepturile și libertățile a peste 3 milioane de români, avem de partea noastră tot cadrul legal al UE și avem împotriva noastră câteva partide extremiste care doar performează retoric, dar nimic mai mult.(...) Din acest punct de vedere, poziționarea României trebuie lucrată. Și este responsabilitatea lui constituțională (n.r. a lui Klaus Iohannis) . Mi se pare un pic evaziv.
Potrivit lui Diaconescu, există o premisă de la care se pleacă de multe ori, și anume că, din poziţia de parteneri strategici ai SUA, membri NATO și ai UE, restul pleacă de la sine. Că sunt teme care se vor rezolva automat.
"Nu este așa. Jocul de interese, chiar între parteneri, nu e totdeauna ofertant pentru fiecare stat", a concluzionat el.