Antena 3 CNN Politică Cristian David: Am fost surprins că ministrul italian de Interne nu a participat la conferinţă

Cristian David: Am fost surprins că ministrul italian de Interne nu a participat la conferinţă

Cristian David: Am fost surprins că ministrul italian de Interne nu a participat la conferinţă
18 Iul 2008   •   14:32

Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a declarat, vineri, că a fost surprins şi dezamăgit că ministrul italian de Interne nu a participat la conferinţa din Italia, mai ales că nu era o dezbatere polemică. ?În ceea ce mă priveşte sigur că am fost pe de o parte surprins, iar de altă parte dezamăgit pentru că la o astfel de conferinţă nu ne propuneam să dezbatem polemici. Ne propuneam o abordare pozitivă şi constructivă în perspectiva valenţelor multiple pe care relaţiile dintre România şi Italia le au ca viitor comun?, a afirmat Cristian David, după participarea sa la conferinţa organizată, vineri, de Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Ministrul de Interne a dorit să lămurească faptul că omologul său italian nu avea o întâlnire bilaterală cu el, ci era invitat la o conferinţă organizată de o societate ecumenică din Italia.

?Cred că lucrurile trebuie puse în lumina corectă. A fost o conferinţă organizată de o societate ecumenică care a avut ca principal obiectiv punerea în valoare a valenţelor pozitive ale colaborării bilaterale dintre România şi Italia. Deci, nu era o conferinţă care avea ca scop discutarea pachetului de măsuri legislative privind siguranţa. În cadrul acestei conferinţe era aşteptată şi participarea şi contribuţia ministrului italian de interne, ca parte importantă a acestui mecanism de întărire şi de intensificare pozitivă a relaţiilor bilaterale. Faptul că această amânare a prezenţei a fost anulată cu foarte puţine clipe înainte a surprins pe toţi participanţii, dar cred că organizaţia este responsabilă de aducerea invitaţilor la această conferinţă. Nu a fost vorba de o întâlnire între mine şi ministrul italian de interne, ci o participare comună la o conferinţă?, a spus ministrul român de Interne.

Cristian David a spus că regretă că din partea autorităţile italiene nu a venit nimeni la această conferinţă. De asemenea, David a mai subliniat că relaţiile şi dialogul dintre România şi Italia nu trebuie limitat doar la o problematică conjuncturală care ţine de infracţionalitate.

?Trebuie să valorificăm faptul că astăzi avem schimburi comerciale de 11,4 miliarde de euro, ceea ce practic situează România din perspectiva Italiei, şi Italiei din perspectiva României, pe un loc foarte înalt în volumul schimburilor comerciale. Pe de altă parte, avem foarte mulţi români care sunt angajaţi ai celor 27.000 de companii italieneşti care sunt înfiinţate în România?, a mai spus David.

Ministrul de Interne a mai precizat că are un dialog instituţional permanent cu omologul său italian în cadrul reuniunilor consiliului JAI, menţionând că s-a văzut cu acesta şi săptămâna trecută, dar urmează să se întâlnească din nou la consiliul de săptămâna viitoare.

?Noi, pe temele ce ţin de cooperarea bilaterală, pe zona de afaceri interne, ne întâlnim regulat. De aceea, vreau să fac acestă distincţie foarte clar, că nu era o întâlnire bilaterală?, a mai subliniat David.

În legătură cu speculaţiile apărute în legătură cu măsura amprentării a rromilor din Italia, împotriva căreia nu s-a pronunţat preşedintele României, Cristian David a precizat: ?În ceea ce priveşte această apreciere, cred că preşedintele trebuie să se pronunţe împotriva sau pentru această măsură de amprentare. Eu cel puţin nu am avut niciun alt element de referinţă pe care să-mi formez o opinie. Înţeleg că este în presa italiană o anumită interpretare care nu poate fi confirmată decât de la sursă.

Rompres


×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close