Cristi Barbu a făcut apel la români să respecte măsurile de igienă și distanțare socială pentru a evita un al doilea val de infectări
”Pericolul unei crize în sănătate este departe de a fi depășit și singura condiție pentru a nu ne confrunta cu un al doilea val este conformarea voluntară și respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor de distanțare socială adoptate de autorități.”, a scris secretarul adjunct al Guvernului pe Facebook.
El a menționat că Guvernul își îndreaptă atenția, după perioada în care pe primul loc în acțiunile sale a fost sănătatea românilor, spre reconstrucția economică post-COVID 19.
”Deviza Guvernului Ludovic Orban, în această perioadă, este ”Economia, înainte de toate!”
Premierul și miniștrii cabinetului său au adoptat măsuri care au ajutat mediul de afaceri să supraviețuiască în timp ce activitatea economică în sectoare cu risc major de transmitere a coronavirusului a fost suspendată. Reamintesc doar câteva dintre măsurile adoptate: statul a suportat plata ajutorului de șomaj tehnic, a acordat facilități la plata unor credite, taxe, impozite, utilități și în relații cu partenerii comerciali, a luat măsuri de sprijinire a IMM-urilor, de susținere a producătorilor români de a dezvolta noi linii de producție și de a comercializa echipamente și dispozitive medicale și nemedicale destinate luptei împotriva COVID-19. Au fost adoptate măsuri de susținere a operatorilor din turism și a turiștilor pentru limitarea efectelor negative economice ale stării de urgență asupra turismului, a fost pornit programul de relansare economică IMM INVEST ROMANIA, care este gura de oxigen pentru mii de companii.
Guvernul este preocupat, pe de o parte, să asigure lichidităţile financiare de care au nevoie companiile pentru susținerea investițiilor în sectoarele vitale și pentru relansarea economică, iar pe de altă parte, de eficientizarea modului în care vor fi cheltuiți banii alocaţi României de la bugetul UE.”, a mai scris Cristi Barbu.
Președintele Iohannis negociază primirea banilor europeni pentru reconstrucția României
”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, negociază pentru a se asigura că țara noastră va primi o sumă considerabil mai mare în viitorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, în special pentru politica de coeziune, cât şi pentru sectorul agricol, dar şi condiţii de implementare favorabile pentru noi. De aceea ne dorim ca acordul final să fie convenit cât mai curând posibil.”, a mai scris Cristi Barbu.
Prioritatea Guvernului este construirea unui viitor sigur și este foarte important cum reclădim economia românească pentru a avea acest viitor.
”Dacă până acum în România a fost aplicat un model bazat pe stimularea creșterii economice prin creșterea artificială a cererii și a consumului, un model care are limite și care ne-a dus la grave dezechilibre economice și la o dependență totală de importuri, inclusiv în domenii fundamentale ca agricultura și producția industrială, de aici înainte Guvernul Orban pune în practică un plan care se bazează pe un principiu simplu: ce se poate produce în România trebuie produs în România, iar guvernul trebuie să fie partenerul oricărui investitor care vrea să realizeze în România investiții care să genereze cu adevărat producție în România.”
Investițiile necesare pentru reconstrucția României
Cristi Barbu spune că ”Guvernul pregătește un plan de reconstrucție economică bazat pe proiecte sănătoase, care pun în primul plan investițiile. Un model sănătos de dezvoltare economică ce se bazează pe investiții, pe inovare, digitizare și digitalizare, pe creșterea competitivității și creșterea procesării în economia românească a plusvalorii. La nivelul Guvernului se gândește un model sănătos de redresare economică ce înseamnă să proiectăm și să implementăm programe care să asigure producerea și exportul de produse finite cu valoare mare și nu a materiilor prime, pe care apoi să le importăm la prețuri foarte mari. Trebuie să finanțăm și să aducem agricultura românească în secolul XXI, să nu mai exportăm cupru în China, ci să avem noi capacitatea de a produce bare de cupru cu valoare adăugată și pe acestea să le exportăm.
Lucrăm, în Guvern, la o schemă foarte cuprinzătoare de susținere a investiţiilor în sectorul public în infrastructură, în infrastructura de transport, infrastructura energetică, infrastructura sanitară. Au fost identificate resurse financiare, de aproape două miliarde de euro în momentul de față pentru a genera programe de susţinere a IMM în proiecte de investiții. Au fost identificate aproape 300 de milioane de euro, capital de lucru, pentru repornirea companiilor care au fost afectate în perioada de pandemie, inclusiv HoReCa. Va fi realizat un fond de investiții în care să intre și capital privat și în care managementul să fie asigurat de profesioniști care știu să aloce resursele financiare pentru sprijinirea investițiilor.”, a mai relatat Cristi Barbu.