Liderul PNL Crin Antonescu pare a se afla în ultima vreme între ciocan şi nicovală. Rezultatele mai mult decât modeste de la alegerile europarlamentare au provocat agitaţie în rândul filialelor unde au fost dictate o serie de măsuri dure de reorganizare. Potrivit unor surse liberale, trendul va fi urmat şi la nivelul staff-ului de consilieri care îl înconjoară pe preşedintele liberal. Viitorul staff de campanie prezidenţială ar putea fi golit de oamenii aduşi din afara partidului de genul lui Dan Mihalache sau Cătălin Harnagea pentru a face loc pentru liberalii cu vechime. Sam Patten, consultantul american adus de Dinu Patriciu, a fost pus deja pe linie moartă de către conducerea partidului datorită slabelor rezultate obţinute în urma aplicării strategiei sale la europarlamentare. Sursele citate susţin că Antonescu va recurge la aceste măsuri, avertizat fiind de faptul că liberalii cu dare de mână din partid nu ar mai fi dispuşi să-i susţină financiar campania pentru prezidenţiale, după ce a adoptat obiceiul predecesorului său, Călin Popoescu Tăriceanu, şi s-a izolat într-un turn de fildeş format din consilierii săi.
Antonescu mai are încă un hop de trecut, conflictul mocnit cu ?prietenul? Ludovic Orban. Acesta din urmă este tot mai nemulţumit că Antonescu nu se grăbeşte să-l desemneze şef de campanie pentru prezidenţiale şi înclină spre resuscitarea liberalului Bogdan Olteanu, considerat un mai bun organizator decât prim-vicepreşedintele PNL şi şansa de a uni pe toţi liberalii în jurul candidaturii sale.
Cu o bună parte din filialele PNL deja aflate în plin proces de reorganizare internă, liderul Crin Antonescu se vede nevoit să cedeze presiunilor din teritoriu şi să sacrifice o bună parte din consilierii care l-au asistat în timpul europralamentarelor.
Americanul Sam Patten, primul cap căzut pe altarul unităţiiPrimul cap căzut este acela al consultantului american Sam Patten, susţin surse liberale. Adus de Dinu Patriciu la PNL, Patten a lucrat în trecut pentru campania preşedintelui George W. Bush în 2000, dar şi la cea a preşedintelui Viktor Iuşcenko, în Ucraina, şi la o altă revoluţie portocalie, în Georgia.
Potrivit fostului şef de campanie europarlamentară, Rareş Mănescu, serviciile lui Patten au fost contractate de PNL cu scopul de a creşte partidul, mai ales în mediul urban.
?Domnul Sam Patten s-a ocupat cât s-a ocupat de mesajul şi strategia partidului pentru europarlamentare, chestie, care aşa cum s-a dovedit, a cam scârţâit la noi. La europarlamentare ne-am propus recâştigarea electoratului din urban. Într-o mică măsură am şi reuşit acest lucru. Am câştigat două procente în acestă zonă, dar am pierdut mult în rural. Noi am gândit mesajul şi strategia cu gândul că şi domnul Crin Antonescu va fi alături de noi, ceea ce nu s-a prea întâmplat? ne-a explicat Rareş Mănescu, recunoscând indirect că partidul a renunţat la serviciile consultantului american.
El a mai precizat că PNL nu va mai opta pentru consultanţă externă, după ultima experienţă nefericită de gen.
În ceea ce priveşte viitoarea echipă de campanie prezidenţială, Mănescu a apreciat că este nevoie de una care să susţină ideea de unitate a întregului partid în jurul candidatului prezidenţial. ?Strategia se va structura în jurul unui mesaj mai coerent, menit să ne adune în jurul său toate taberele şi personalităţile diferite din partid, un mesaj pe care va trebui să-l susţinem toţi la unison? ne-a mai declarat Mănescu.
Consilierii aduşi din afară, pe lista mazilirilorPentru a obţine concursul şi sprijinul clar al tuturor filialelor, Antonescu pare dispus să-şi sacrifice o bună parte din consilieri importaţi din alte zone politice şi chiar din cei propuşi de către cel mai puternic finanţator al partidului, prahoveanul Dinu Patriciu.
Surse din conducerea centrală a PNL susţin că viitoare echipă prezidenţială va fi structurată pe ideea includerii a cât mai mulţi oameni de partid. ?Trebuie să te mulezi puţin pe realităţile curente. Va fi o echipă cu mai mulţi oameni de partid şi mai puţini din afară. Nu s-a bătut în cuie cine o va conduce dar va ctiva pe alt profil de campanie decât cel folosit la europarlamentare? susţin sursele citate. Printre consilierii care ar putea fi sacrificaţi de Antonescu se vor număra o bună parte din anturajul de sfetnici ai ex-preşedintelui Emil Constatinescu, cooptaţi de liderul PNL înainte de europarlamentare, dar şi oameni intraţi recent în partid, precum fostul social-democrat Dan Mihalache sau chiar Cătălin Harnagea, apropiat al omului de afaceri Dinu Patriciu, mai precizează acealeaşi surse.
Antonescu, între banii lui Patriciu şi reconcilierea cu aripa Pro-TăriceanuDebarcarea unei bune părţi din staff-ul lui Antonescu este dorită atât de liderii de filiale din teritoriu, dar şi de Bogdan Olteanu, curtat de liderul PNL pentru postul de coordaontor al echipei de campanie prezidenţiale. Conform surselor citate, Olteanu ar fi condiţionat acceptarea acestui post de cooptarea propriilor colaboratori.
Considerat un mai bun organizator decât prim-vicepreşedintele Ludovic Orban, celălalt pretendent la această funcţie, Bogdan Olteanu mai are încă un avantaj în acestă cursă. Poate aduce voturile şi implicarea serioasă a liberalilor rămaşi fideli fostului lider de partid, Călin Popescu Tăriceanu şi ar putea contribui la reconstruirea unităţii partidului în jurul actualului preşedinte PNL. În prezent, conform sondajelor interne, dar şi a altora comandate de diverse instituţii, Antonescu se plasează la 12-15% în intenţiile de vot ale românilor, insuficient pentru a accede într-un tur doi pentru Cotroceni. Argumentele care ar sta împotriva nominalizării lui Olteanu în acestă calitate ţin de riscul antagonizării relaţiilor în tandemul Antonescu -Orban şi de eventuala pierdere a susţinerii financiare din partea lui Patriciu.
În cel de-al doilea caz, sursele liberale citate ne-au declarat că omul de afaceri nu ar fi contribuit substanţial cu bani la efortul de campanie europarlamentară. În prezent, puşculiţa PNL e aproape goală, iar nevoia de bani stringentă. salvarea ar putea veni de la o serie debaroni liberali care au fost cam strânşi la poungă în timpul campaniei pentru PE, cazul lui Dan Radu Ruşanu, mai ocupat de războiul său împotriva soţilor Ridzi decât de treburile de partid, afirmă aceleaşi surse.
De cealaltă parte, Orban face eforturi pentru a-l convinge pe Antonescu că merită şansa conducerii campaniei electorale din toamnă. Potrviti surselor citate, relaţiile dintre cei doi s-au cam răcit în ultima vreme, Antonescu simţindu-se înşelat în aşteptări după rezultatele de la alegerile europarlamentare. Liderul PNL i-ar fi reproşat ?prietenului? său nematerializarea susţinerii filialelor din teritoriu cu care Orban se tot lăuda, dar şi lipsa de implicare decisă în campania pentru PE.
Marius Vulpe, Antena3.ro