Antonescu crede că proiectul lui Băsescu ?e un proiect brutal şi instinctiv, bine ambalat?. Pentru că în sondaje apare riscul să i se dea actualului preşedinte şi Parlamentul, vicepreşedintele PNL e de părere că celelalte partide trebuie să se alieze. ?Dacă i s-a scris odă lui Ceauşescu, i se poate scrie şi luui Băsescu?, a concluzionat Crin Antonescu.
Într-o altă intervenţie telefonică, vicepreşedintele PC Bogdan Ciucă declară că Partidul Conservator susţine uninominalul, dar că "legea, aşa cum a trecut, are o mare problemă constituţională?, deoarece un candidat ce întruneşte majoritatea într-o circumscripţie riscă să nu intre în Parlament dacă partidul din care face parte nu trece pragul electoral sau nu câştigă 6 colegii la Cameră şi 3 la Senat.
?În Europa nu există vreun prag electoral. Asta e esenţa: se aleg oameni, nu partide", a adăugat Bogdan Ciucă.
Lucian Bolcaş, vicepreşedintele PRM, declară că nu înţelege de ce statul român a adoptat votul uninominal, întrucât?acesta este un sistem de vot la care Franţa încearcă să renunţe şi pe care Anglia îl mai consevă doar din tradiţie".
Astfel, în partid vor intra numai ?oamenii cu bani, pentru că legea prevede o garanţie personală. Fiecare trebuie să plătească o garanaţie nejustificată pentru a putea candida, încălcându-se Constituţia?, continuă Bolcaş.
Vicepreşedintele PRM spune că întreaga campanie electorală va costa 100.000 de euro şi că, cei care candidează în speranţa de a-şi recupera banii din indemnizaţia de parlamentar, vor fi dezamăgiţi, întrucât remuneraţia pe 4 ani a unui ales în Parlament reprezintă jumătate din suma cheltuită pe campanie.
Pe de altă parte, senatorul PSD Cristian Diaconescu consideră că România are datoria de a încerca "şi altceva", deci uninominalul este binevenit. "România trebuie să înveţe să se conducă după regili moderne", a declarat Diaconescu.
Antena3.ro