Intrarea în opoziţiei a PNL şi erodarea imaginii lui Călin Popescu Tăriceanu, după ce a condus patru ani guvernul României a declanaşat unele lupte interne în cadrul formaţiunii liberale. Scaunul de preşedinte este dorit de mai mulţi lideri: primul care şi-a anunţat oficial candidatura pentru acest post este fostul ministrul al Transporturilor, Ludovic Orban.
Un alt lider despre care se vorbeşte că ar dori locul lui Tăriceanu este Crin Antonescu. Întrebat de Gardianul, dacă se gândeşte la o candidatură, Antonescu nu neagă dar lasă să se înţeleagă că aşteaptă să vadă reaţia partidului :?Pentru mine este important, mai întâi, să stabilim când va avea loc Congresul, pentru că în spatele acestei decizii se ascunde de fapt o anumită direcţie pe care partidul o va lua.
Dacă partidul consideră necesare anumite schimbări la vârf, atunci vom avea parte de un Congres extraordinar. Dacă se doreşte o formulă de stabilitate, atunci vom avea un congres mai târziu. În funcţie de cum voi percepe această nevoie în partid, voi lua o decizie privitoare la o posibilă candidatură la preşedinţia PNL. Acum, pentru noi ca partid de Opoziţie este important că nu avem o majoritate stabilă. De aceea există o bătălie pentru câmpul de opoziţie, luptă care se dă anul acesta...?
Acesta făcea referire la faptul că un preşedinte este ales numai la Congres. Pe 4 februarie urmează să aibă loc Delegaţia Permanentă a Partidului Naţional Liberal, iar acest for are puterea să stabilească data alegerilor, la propunerea actualului preşedinte Tăriceanu. Acesta de altfel pare hotărât să scape de concurenţă prin amânarea Congresului până în 2010.
Crin Antonescu aprecia că un eventual Congres extraordinar al partidului ?nu ar fi cauzat de nemulţumirile faţă de scorul partidului la alegeri, ci de strategia de opoziţie pentru acest an, cu marile sale mize: scrutinul pentru Parlamentul European şi alegerile prezidenţiale?.
Referitor la acest ultim aspect, liderul PNL crede că este ?este clar ca partidul trebuie să-şi desemneze repede un candidat pentru Preşedinţia României.
În primul rând, PNL are nevoie de un candidat din interiorul său pentru că un preşedinte ca Traian Băsescu reprezintă un pericol pentru echilibrul politic. În al doilea rând, România are nevoie de un şef de stat reprezentativ pe plan extern, arbitru, bun comunicator şi echilibrat. Băsescu nu are aceste calităţi. În al treilea rând, soarta unui partid se joacă şi pe candidatura prezidenţială pentru că cel care concurează capitalizează imagine.?
Antena3.ro