După aceste dezbateri, se va tranşa prin vot modificarea statului partidului şi este foarte probabil să fie aprobată forma agreată de conducerea formaţiunii politice, ceea ce înseamnă înfiinţarea celor 31 de funcţii de vicepreşedinţi, dintre care 15 de vicepreşedinţi executivi şi acea funcţie de prim-vicepreşedinte.
Mâine, moţiunea Crin Antonescu, cea care practic este singura, se va vota pe o listă comună, votul va fi în bloc şi se va vota "pentru" sau "împotrivă".
Congresul extraordinar al PNL a început vineri, în prezenţa a 1.303 de delegaţi şi a invitaţilor din partea partidelor guvernamentale, a reprezentanţilor UDMR, a minorităţilor naţionale şi a liderilor liberalilor europeni, principalul subiect al reuniunii vizând modificarea Statutului PNL. Practic, membrii PNL trebuie să spună dacă sunt de acord cu înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte şi cu alegerea pe listă inclusiv a secretarului general.
Congresul de vineri va marca şi prima confruntare politică majoră pentru şefia PNL, între Crin Antonescu şi gruparea Călin Popescu-Tăriceanu, Andrei Chiliman, Ludovic Orban.
Modificările la Statutul liberalilor prevăd, printre altele, înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte şi mărirea numărului de vicepreşedinţi la 31.
În Congres se va decide şi poziţia deţinută de proaspătul membru al formaţiunii, Klaus Johannis, candidat pentru postul de prim-vicepreşedinte. Primarul Sibiului a declarat, joi seară, că se află în cursa pentru poziţia de prim-vicepreşedinte al PNL, pe lista susţinută de liderul PNL Crin Antonescu.
În Delegaţia Permanentă au fost respinse amendamentele la statut susţinute de Călin Popescu-Tăriceanu, Andrei Chiliman şi Ludovic Orban care prevedeau alegerea uninominală a membrilor Biroului Permanent Central al PNL şi desemnarea candidatului PNL la funcţia de preşedinte al României prin votul tuturor liberalilor.