"Esenţa reformei statului ţine de disponibilizarea clientelei politice şi de mobilizarea elitelor. A venit vremea să punem în şomaj clientela politică a tuturor, a venit vremea ca elitele să vină la putere, să dea forţă şi profunzime instituţiilor. Dacă nu le convine, să mai emigreze şi cei din aceste clientele lacome şi neostoite", a susţinut Crin Antonescu, citat de Mediafax.
El a subliniat că "epoca preşedintelui-jucător" s-a terminat.
"Epoca preşedintelui-jucător s-a terminat. Am văzut cu toţii că un preşedinte-jucător are o echipă, are oamenii lui, un preşedinte-jucător nu poate servi. Iar eu vreau nu să fiu jucător, ci să fiu un preşedinte al tuturor românilor care au o speranţă, care vor să tragă pe cineva la răspundere pentru viaţa lor şi pentru viitorul lor. Nu vreau un preşedinte partizan, vreau un preşedinte responsabil", a continuat el.
Dreptul de a fi mitocan
"Vreau să fie alături de noi toţi românii, dacă se poate, dar trebuie să ştie că le vom servi interesele doar celor care s-au săturat să trăiască sub tirania clientelelor de partid şi a partidelor clientelare. Sper că sunt un bun creştin, dar nu pot spune să întoarcem şi obrazul celuilalt. Sper că sunt un democrat, şi sunt un democrat convins, dar nu susţin şi nu pot susţine dreptul cuiva de a fi mitocan. E momentul să dăm o ripostă, e momentul ca cei tăcuţi şi cuviincioşi din această ţară să vină la putere în România, e momentul ca şmecherii, impostorii, oamenii pe care nu-i interesează legea să ne lase. E momentul ca cei care pot duce această naţiune în mos sănătos pe căi sănătoase să preia frâiele şi conducerea ţării", a spus Antonescu.
Antonescu a menţionat că îşi va asuma, în calitate de preşedinte, să mobilizeze energiile şi elitele româneşti
"Pentru asta, preşedintele trebuie să redevină ceea ce Constituţia îi prescrie: un factor de încredere, de echilibru, de mediere, nu doar între instituţiile statului, partidele politice, ci în general între stat şi cetăţean. Aceasta este principala obligaţie a preşedintelui României şi este prima pe care mi-o asum, aceea de a fi un om de stat şi nu un om de partid", a spus Crin Antonescu, transmiţându-le liberalilor că el nu va fi preşedintele unui partid, ci va fi un preşedinte echidistant.
Preşedinte model
Antonescu a insistat pe tema "disponibilizării clientelei politice şi mobilizării elitelor". "A venit vremea să punem în şomaj clientela politică a tuturor, a venit vremea ca elitele să vină la putere, să dea forţă şi profunzime instituţiilor", a afirmat liderul PNL, asigurând că vorbeşte de "clientela tuturor" şi de acei oameni care rămân în sistem indiferent de putere, făcându-se aliaţi acesteia.
"Vreau să fie alături de noi toţi românii dacă se poate, dar trebuie să ştie că le vom servi interesele doar celor care s-au săturat să trăiască sub tirania clientelelor de partid şi a partidelor clientelare", a avertizat Antonescu.
Preşedintele PNL a mai spus că vrea să fie un preşedinte activ, pasionat, un reper şi un garant pentru obietivele României.
"Vreau să fiu un preşedinte echidistrant, echilibrat, moderator, nicidecum partizan, dar un preşedinte pasionat, activ, cu iniţiativă, care să dau o direcţie acestei ţări şi să duc oamenii, politicieni sau cetăţenii după mine în această direcţie. Vreau să fiu un preşedinte responsabil, care să fie reperul şi garantul îndreptării României către marile ei obiective, care să spună naţiunii mereu şi cu credibilitate adevărul şi un preşedinte care să poată fi luat drept model", a precizat Crin Antonescu.
"Într-un stat în care preşedintele ţării construieşte un limbaj violent, violenţa se transmite în stradă, într-o ţară în care preşedintele ţării vorbeşte batjocoritor despre şcoală şi profesori şi produsele şcolii, şcoala e depreciată şi nu mai e respectată, într-o ţară în care preşedintele ţării îşi promovează membrii familiei şi apropiaţii din clan în poziţii de demnitate şi influenţă, toţi ceilalţi ... Preşedintele României trebuie să fie un model care să impună respectul şi să dea exemplu unei societăţi aflate în derivă, unei societăţi lipsite de instanţe, modele şi de autorităţi", a adăugat Antonescu.
Program prezidenţial
Candidatul la alegerile prezidenţiale a mai spus că "cele mai incomode întrebări" care i se pun şi care îl dor sunt acelea dacă are forţă, dacă are soluţii şi dacă are şansa de a deveni preşedintele României.
"Sunt aici ca să răspund acestor întrebări şi răspund acestor întrebări: da, am forţă. Forţa mea este în mine, nu e în oameni ascunşi în spatele meu, cu jocurile şi interesele lor. Forţa mea este forţa principiilor şi a consecvenţei cu care fac politică, păstrându-mi libertatea până azi şi nefiind azi dator niciunuia dintre cei care de 20 de ani domină România, sufocând-o. Forţa mea e forţa unui om normal, nu a unui om cu ŤOť mare, ci a unui om cu Ťoť mic, ", a spus Antonescu.
El a subliniat că are soluţii, "care sunt nu un program de guvernare, ci un program prezidenţial, un set de obiective şi de soluţii" pe care, în calitate de viitor preşedinte al României, le asumă în faţa românilor.
"Am soluţii care nu sunt niste invenţii ale unor consilieri fantomatici, sunt soluţii pe care toată România le ştie, pe care aproape două decenii cei mai mulţi dintre decidenţii politici ai României în acest timp le-au amânat, le-au blocat, le-au simulat şi nu au avut interesul sau curajul să le adopte. Am soluţii pentru reformarea statului şi a instituţiilor sale, pentru transformarea economiei româneşti într-o economie performantă, avem soluţii pentru ca politica externă să-l servească pe cetăţean şi România să fie o personalitate în politica externă. Avem soluţii pentru ca educaţia să facă din şcoala românească şi din slujitorii ei cea mai respectată instituţie şi nu una batjocorită", a anunţat Crin Antonescu, enumerând astfel obiectivele sale prezidenţiale.
Liberalul a apreciat că are şi şanse, mărturisind că el crede în România celor care muncesc, învaţă, încearcă, a celor care ştiu să respecte şi să fie solidari. "Cred în şansa acestei Românii de a veni la putere", a continuat el.
"Împreună cu această Românie care tace, care e profundă, care există, împreună putem să construim cu răbdare, echilibru şi forţă o României normală. Zidul despre care vorbeam poate să cadă, suntem în serviciul celor care vor să găsească speranţa şi să dărâme acest zid. Cred că acum ne putem aduna, ridica şi merge în fine în direcţia corectă. Eu cred că se poate, eu cred că stă în puterea noastră să schimbăm puterea lor", a conchis Antonescu.
Antena3.ro