Antena 3 CNN Politică Crin Antonescu, noul preşedinte PNL. Victorie detaşată în faţa lui Tăriceanu

Crin Antonescu, noul preşedinte PNL. Victorie detaşată în faţa lui Tăriceanu

4 minute de citit Publicat la 22:18 20 Mar 2009 Modificat la 22:18 20 Mar 2009
Crin Antonescu, noul preşedinte PNL. Victorie detaşată în faţa lui Tăriceanu
Numărarea voturilor a ajuns final la Congresul PNL. Pentru Crin Antonescu au votat 872 de liberali, iar pentru Tăriceanu 538. Peste 200 de liberali au lipsit de la vot. În mod normal, dacă această direcţie continuă, Antonescu se poate considera viitorul preşedinte al PNL.

Deja în tabăra actualului preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu, dezamăgirea îşi face simţită prezenţa. O parte din susţinătorii săi au părăsit deja sala, preferând să se retragă pe la câte un restaurant din apropiere.

Tensiuni, certuri şi suspiciuni în comisia de numărătoare a voturilor

Numărarea voturilor de către comisia special desemnată în acest scop nu a fost lipsită de dispute, strigăte şi vociferări cauzate de suspiciunea fraudării rezultatului pentru funcţia de preşedinte. Atmosfera în comisie formată atât din susţinătorii lui Tăriceanu, cât şi din fidelii lui Antonescu s-a aprins în momentul în care s-a lansat propunerea ca voturile să fie numărate în echipe de câte trei membri pentru a grăbi acest proces. Ideea a trezit suspiciunea oamenilor lui Tăriceanu care au acuzat că susţinătorii lui Antonescu sunt mai mulţi ca număr în această comisie.
Drept urmare, şansa de a exista trei susţinători ai lui Antonescu într-o astfel de echipă ar fi fost destul de mare şi totodată, condiţiile pentru fraudarea votului ar fi crescut. Drept urmare, cei care îl sprijineau pe Tăriceanu au propus ca echipele de numărat să fie formate din 10 membri.
De la suspiciuni la acuzaţii şi ceartă nu a fost necesar decât un pas, fiind nevoie atât de intervenţia lui Dan Motreanu şi a lui Călin Popescu Tăriceanu, cât şi de cea a lui Crin Antonescu şi Ludovic Orban pentru a calma spiritele foarte încordate ale membrilor comisiei.

Apele s-au liniştit abia după cele două tabere beligerante au căzut de acord asupra unei forme de compromis: numărarea voturilor, pe rând, buletin cu buletin. Întregul proces a durat cam două ore, dar a mulţumit ambele tabere.

Între timp, în sala de Congres şi pe holuri telefoanele mobile ale delegaţilor zbârnăiau din cauza SMS-urilor transmise de proprii oamenii din comisie, oamenii interesându-se constant despre situaţia numărătorii.

În prima oră de numărătoare, partizanii lui Tăriceanu mai păstrau o fărâmă de speranţă chiar dacă Crin Antonescu se detaşase ca fruntaş de la bun început. Abia după parcurgerea a jumătate din voturi, avansul de mai bine de 200 de voturi avut de Antonescu a început să provoace resemnare în tabăra lui Tăriceanu.


CRIN ANTONESCU, NOUL PREŞEDINTE PNL - PRIMELE DECLARAŢII, LA ANTENA 3


CRIN ANTONESCU - PRIMUL DISCURS OFICIAL ÎN CALITATE DE PREŞEDINTE PNL


Crin Antonescu a beneficiat de sprijinul lui Dinu Patriciu, unul dintre cei mai influenţi membri PNL. Deşi Patriciu nu a declarat oficial pe cine susţine, vineri seara acesta a avut o întâlnire de câteva minute cu Antonescu. De asemenea, şi Crin Antonescu a ţinut să-i mulţumească public lui Dinu Patriciu, în timpul discursului susţinut la Congres.

CRIN ANTONESCU - O CARIERĂ POLITICĂ LIBERALĂ
Crin Antonescu este membru PNL din 1990. A fost deputat timp de 16 ani, începând cu 1992, iar în prezent este senator în Parlamentul României.

Antonescu este membru al PNL din 1990, prima funcţie în partid obţinând-o în anul 1995, când a fost ales vicepreşedinte, poziţie pe care a menţinut-o până în 2002.

Din 2002, Antonescu a fost simplu membru al PNL, până la congresul din 2007, când a fost ales din nou vicepreşedinte al formaţiunii liberale, funcţie pe care o deţine şi în prezent.

Liberalul Crin Antonescu deţine patru mandate de deputat, fiind ales în toate legislaturile între 1992 şi 2008. În mandatele 1996-2000 şi 2000-2004, Antonescu a fost liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor câte doi ani, iar în legislatura 2004-2008 a avut această calitate pe durata întregului mandat.

Din decembrie 2009, Antonescu a devenit senator PNL şi vicepreşedinte al Senatului.

Crin Antonescu a deţinut şi funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului în guvernarea CDR, în perioada 1997-2000.

Profesia de bază a liberalului este aceea de profesor de istorie oi muzeograf, Antonescu absolvind, în 1985, Facultatea Istorie-Filosofie la universitatea Bucureşti. El a fost profesor de istorie până în 1992, când a renunţat la catedră pentru a deveni om politic, fiind ales deputat.

Crin Antonescu s-a născut la Tulcea, în septembrie 1959, este vaduv şi are un copil.

Crin Antonescu, a avut un discurs antrenant la congresul de vineri în care a vorbit atât despre trecutul partidului, cât şi despre obiectivele sale. În primul rând este vorba despre remobilizarea electoratului şi recâştigarea de partea liberalilor a unui segment important din electoratul urban. În viziunea lui Crin Antonescu, PNL trebuie susţină un candidat cu şanse semnificative pentru alegerile prezidenţiale. Liberalii şi-au propus, de asemenea, revenirea la guvernare, pe baza unui program propriu.

Actualul preşedinte liberal consideră că îndeplinirea acestor obiective ar face din Partidul Naţional Liberal o alternativă reală la guvernare, în condiţiile în care actuala coaliţie este ?lipsită de soluţii şi voinţă politică pentru rezolvarea problemelor reale ale societăţii româneşti?.

DISCURSUL LUI CRIN ANTONESCU ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA VOTĂRII


Marius Vulpe,Antena3.ro

×
x close