Antena 3 CNN Politică Crin Antonescu critică mandatul lui Ciucă la PNL. "Am spus bine ar fi să vină generalul, dar generalul n-a venit"

Crin Antonescu critică mandatul lui Ciucă la PNL. "Am spus bine ar fi să vină generalul, dar generalul n-a venit"

Crin
Crin Antonescu, fost președinte PNL. Sursă foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iul 2024   •   15:27

Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a comentat, la Antena 3 CNN, situația candidaturilor la președinția României și perspectiva formațiunii sale de a câștiga aceste alegeri.

"Există riscul ca Nicolae Ciucă să nu ajungă în turul 2 prezidențial, așa cum există și varianta să câștige (...) Mai marii PNL par a fi niște personalități de o anvergura așa de mare, că nu stau sa fie consiliați de unul ca mine (...)

Nu știm candidații. Putem să îi bănuim. Lupta pentru președinție pare un joc de umbre, mai ales din perspectiva planurilor de țară pe care, pesemne, ar trebui sa le propună candidații.

Nu știu dacă Ciucă va fi președinte. Am spus bine ar fi sa vina generalul dar generalul n-a venit. Generalul e un lider care are ordine, un proiect și care comunica exact. Deocamdată, așa ceva nu am văzut deci, prin urmare, generalul nu a venit", a spus Antonescu.

Crin Antonescu, discurs acid la adresa propriului partid: "Am pierdut, deja, 20 de ani"

Antonescu a criticat ceea ce el a numit lipsa de conținut a campaniei pentru alegerile europarlamentare.

"Noi nu am avut cu adevărat o campanie electorală de conținut. Adică nu ni s-a spus - și mă refer aici în principal la cele două mari partide - ce vor face, ce vor susține, ce vor apăra la Bruxelles. Ni s-a spus doar că o să ia niște posturi, că or să fie mari că or să fie tari, lucruri care contează mai puțin. Deci, dacă acum, în perspectiva alegerilor prezidențiale, ni se întâmplă la fel...

Adică o să-i vedem pe unii care strigă 'Ciucă al nostru o iasă președinte', pe alții care spun 'nu știm dacă va candida Ciolacu, dar ar trebui să candideze și oricum noi vom câștiga' și încă unul care dă case de 30.000 euro, atunci noi nu avem o campanie prezidențială. Și, cel puțin pentru unul ca mine, alegător și încă membru al unui partid, va fi destul de neplăcut.

La PNL, avem în timpul campaniei pentru europarlamentare promoția făcută domnului Ciucă. Foarte bine. Președintele partidului, ostaș, luptător ș.a.m.d. Foarte bine, dar nicio legătură cu alegerile despre care era vorba. Acum știm că va candida (după anunțul făcut la Washington).

Ce spun oamenii când văd treaba asta: dacă e de la Washington, înseamnă că Washingtonul e de acord. Dacă Washingtonul e de acord, atunci SRI-ul de acord și alte servicii sunt de acord, toată lumea e de acord. Deci suntem pe cai mari, hai să mergem înainte. Cam asta e campania noastră. În schimb, în Partidul Național Liberal, ca să vorbesc numai de el, că sunt încă membru, n-a avut loc, după știința mea, o minimă discuție despre ce ar trebui să facă președintele României, viitorul președinte al României pe care îl susținem noi (...)

Asta nu înseamnă că eu susțin că domnul Ciucă nu e bun de candidat sau că nu va câștiga. Se prea poate. Domnul Ciucă, în paranteză fie spus, îmi pare un om cumsecade. Poate că anturajul politic îl strică puțin. Anturajul din partid. E vorba de trei-patru oameni care, fără să se vadă, fără să-și asume vreo răspundere, fără să aducă vreo decizie a partidului undeva, decid totul.

Dar asta e o altă chestiune. Sunt la distanță de aceste lucruri. Nu e problema mea.

Crin Antonescu:  "Mă tem că o parte dintre cetățeni vor rămâne în afara discuției electorale despre președintele României"

Eu sunt nemulțumit, în sensul că eu cred că un partid care propune un candidat trebuie să propună nu doar un nume, fie și al președintelui partidului (...) trebuie să propună concetățenilor un proiect de țară, pentru că noi, din acest punct de vedere, am pierdut 10 ani, am pierdut 20 de ani. Cu Băsescu, cu Iohannis (...) Nu se poate să vii în orb, în alb să spui 'uite, avem un om aici de treabă, președintele nostru, va scrie o carte, va fi grozavă, vom face o campanie nemaivăzută în istoria literaturii române și cu asta basta'.

În fond PNL, avea de discutat și ce candidat pune, pentru că mai avea variante (...) Dacă ajungea la concluzia că domnul Ciucă prezintă cele mai multe garanții pentru un program fezabil, putea s-o facă, dar n-a făcut-o (...)

Mă tem că, așa cum s-a întâmplat cumva, la europarlamentare, o bună parte a cetățenilor vor rămâne în afara acestei discuții despre noi, despre țara noastră, despre soarta noastră. Vor veni la vot câți vor veni, aparatele de partid vor mobiliza cât vor mobiliza, și cu asta, basta"

Crin Antonescu: "Varianta cu Klaus Iohannis prim-ministru nu este de dorit"

Antonescu a fost întrebat și în legătură cu posibilitatea ca, după alegeri, Klaus Iohannis să rămână în prim-planul politicii interne, ca prim-ministru.

"În România este posibil orice, dar nu văd de dorit acest scenariu", a răspuns el.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close