Antena 3 CNN Politică Creșterea și protejarea veniturile românilor, rețeta PSD pentru creștere economică

Creșterea și protejarea veniturile românilor, rețeta PSD pentru creștere economică

România a înregistrat o creștere economică susținută în ultimele zece luni, de la preluarea guvernării de către Marcel Ciolacu.

Creșterea și protejarea veniturile românilor, rețeta PSD pentru creștere economică
Creșterea și protejarea veniturile românilor, rețeta PSD pentru creștere economică
de Georgiana Adam    |    17 Mai 2024   •   13:06

Un factor al evoluției economice pozitive îl reprezintă redresarea consumului privat la un nivel similar perioadei pre-pandemice, favorizat de creșterea veniturilor salariale, dar și a economiilor românilor realizate ca urmare a plafonării prețurilor la alimentele de bază și la energie.

Un raport publicat la 15 mai de Comisia Europeană arată că activitatea economică a înregistrat un start pozitiv în 2024, iar consumul privat a crescut puternic datorită creșterilor pensiilor și a salariilor din sectorul public. Comenzile noi din sectorul manufacturier sunt în creștere, iar sentimentul mediului de afaceri rămâne favorabil.

Într-un an, Guvernul Ciolacu a determinat creșterea salariului mediu net cu 14%

Datele statistice arată că anul trecut, guvernarea social-democrată a dublat, practic, numărul de români care câștigă peste 1.000 de euro net lunar față de 2020, an în care nivelul a fost 702.143 de contracte de muncă.

La sfârșitul lunii martie 2024, datele INS arătau că salariul mediu net a ajuns la 5.185 de lei, cu circa 14% mai mult decât era în martie anul trecut.

Mai mult, numărul de contracte de muncă cu normă întreagă și un venit de peste 1.000 euro net la sfârșitul anului 2023 era de 1.384.151, cu circa 33% mai mult decât cele 1.036.803 de contracte înregistrate în 2022.

Datorită PSD, sute de mii de români au urcat pe scara veniturilor, peste salariul minim

Încă dinainte de intrarea la guvernare, PSD a promis că va proteja românii și mai ales pe cei cu venituri mici și medii. Guvernul condus de Marcel Ciolacu s-a ținut de cuvânt, iar în octombrie 2023, salariul minim brut pe economie a urcat la 3.300 de lei. Iar de la 1 iulie 2024, Premierul a discutat deja cu angajatorii ca salariul minim să crească la 3.700 de lei.

În plus, de la 1 ianuarie 2025 va fi adoptat mecanismul european stabilit prin Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE.

Politicile social-democraților de sprijinire a creșterii economice prin investiții, menite să crească nivelul de trai al românilor, determină o bună evoluție pe piața muncii.

Astfel, datele INS arată că șomajul este în scădere față de anii anteriori și, în plus, numărul de contracte de muncă pe salariul minim s-a redus cu circa 300.000 într-un singur an. În ianuarie 2024, numărul acestora era de circa 1,55 milioane, cu 17% mai puțin decât în ianuarie 2023.

Comisia Europeană: Cererea internă puternică stimulează creșterea economică în 2024

Comisia Europeană a îmbunătățit, în previziunile economice de primăvară, estimările privind creșterea economiei României pentru anul 2024, prognozând o creștere de 3,3%, față de previziunea anterioară de 3,1%.

Pentru întregul an 2024, inflația în scădere, creșterea veniturilor reale disponibile și relaxarea condițiilor financiare vor sprijini în continuare consumul privat. De asemenea, consumul public rămâne solid și investițiile finanțate de UE în infrastructura publică sunt prognozate să continue la un ritm alert, mai arată raportul CE.

Material susţinut de PSD

×
Subiecte în articol: PSD Marcel Ciolacu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Președintele din Kenya retrage legea finanțelor care a dus la proteste sângeroase
x close