„Pentru a adera la spaţiul Schengen, există criterii tehnice obiective pe care România le îndeplineşte, conform evaluărilor şi concluziilor Comisiei Europene aprobate de Consiliu în luna iunie 2011. România îndeplineşte deci aceste criterii”, a spus Corlăţean, într-un interviu pentru RFI, citat de Agerpres.
„Pe de altă parte, au fost adăugate aşa-zise criterii care sunt politice, dar care nu sunt valabile pentru aderarea la spaţiul Schengen şi care împiedică România să adere la acest spaţiu. Este o chestiune artificială. Este o chestiune de confuzie între două dosare diferite”, a adăugat ministrul.
„România a investit peste un miliard de euro pentru a avea cea mai înaltă tehnologie în materie la frontiere. În plus, este vorba de o companie europeană ai cărei mari investitori sunt Franţa şi Germania. Acestea cunosc deci foarte bine nivelul de securizare asigurat de partea română. De aceea nu putem înţelege de ce se amestecă lucrurile”, a continuat Corlăţean.
Întrebat dacă România va face recurs la CE pentru respectarea drepturilor, în cazul în care intrarea în Schengen va fi refuzată ţării noastre, şi dacă un refuz va afecta relaţiile dintre cele două state, ministrul Corlăţean a pledat pentru dialog politic şi diplomatic.
'„Vrem să privilegiem dialogul politic şi diplomatic, întrucât este un obiectiv legitim. Noi avem un parteneriat strategic cu Franţa. De altfel, Foaia de parcurs a parteneriatului strategic franco-român care a fost semnată în urmă cu câteva luni la nivelul celor două guverne include în mod explicit, la capitolul 1, paragraful 3, sprijinirea eforturilor României în vederea aderării la spaţiul Schengen. Se face deci referire la un acord care există de ambele părţi şi trebuie acţionat pentru a fi pus în aplicare”, a afirmat şeful diplomaţiei române.