Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a fost invitat în emisiunea "Punctul de Întâlnire", realizată de Radu Tudor, la Antena 3, în care a comentat atitudinea Germaniei pe problema aderării României la Schengen.
Ministrul a comentat, în primul rând, faptul că "echipa lui Traian Băsescu" a fost prima care a comentat: "Echipa lui Traian Băsescu ar trebui să fie ultima care se exprimă, având în vedere eşecul lamentabil suferit încă din 2010, inclusiv din perspectiva obiectivelor din programul de guvernare. Nu văd de ce ar trebui să se exprime aceşti domni care au eşuat".
"Subiectul Schengen este important pentru români, pentru România, pentru companiile care activeză aici. Aş dori să mulţumesc tuturor celor care mi-au adresat mesaje în aceste zile. Ele spuneau, pe scurt, da, trebuie să ne batem, nu să stăm cu mâna întinsă, pentru că atunci când respectăm regulile, avem legitimitate. Am fost surprins de numărul de mesaje şi încă o dată mulţumesc oamenilor pentru susţinere".
Oficialul a repetat că România nu are ce să îşi reproşeze când vine vorba de respectarea criteriilor europene: "Dacă noi respectăm criteriile cu vârf şi îndesat, cu sacrificii uriaşe, cu investiţii masive, este dreptul nostru să primim decizia favorabilă. Noi cerem respectarea regulilor europene, este ceva de principiu, nu cerem altceva", a arătat Corlăţean.
"Sunt şi alte motive, de natură politică, dacă probabil la Bucureşti ar fi fost un guvern din aceeaşi familie politică, poate ar fi fost mai uşor. Mai sunt şi alegeri în toamnă. În 2010-2011 nu a avut succes cu acelaşi guvern, dar este o chestiune de principiu. Nu avem voie să ne schimbăm această viziune de principiu. Nu este de dus un război cu Germania. Am obligaţia să fac distincţia între un subiect şi relaţia, per ansamblu, cu Germania. Eu regret, însă, că munca asiduă depusă în acest demers, toate eforturile nu au fost înţelese pe deplin de Berlin".
"Acest mesaj nu ne-a surprins. Faptul că noi am avansat, am deschis uşi, împreună cu colegii liberali, cu familiile politice europene, am avansat în direcţiile în care s-au deschis nişte uşi. A mai rămas o singură uşă de deschis, pe care nu o putem deschide, probabil din raţiuni politice. Nu pot să fac parte, la nesfârşit, dintr-un proces lipsit de credibilitate. Este nevoie de Schengen, avem nevoie de acest lucru, dar, la fel cum spuneam, vreau să aud care sunt argumentele ţărilor care nu sunt de acord cu aderarea României la Schengen".
Vezi AICI înregistrarea integrală a emisiunii "Punctul de întâlnire".