„Stimați Membri ai Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților,
Vă mulțumesc pentru scrisoarea adresată Comisiei Europene prin care solicitați ca Master Planul de Transport săfie supus consultării tuturor forțelor politice din Parlament precum și a societății civile din România.
Așa cum bine punctați în scrisoarea dumneavoastră, Master Planul de Transport va identifica, printre altele, proiectele de transport din România, strâns corelate cu nevoile de dezvoltare economicăa României, dar și cu prioritățile Uniunii Europene în domeniul transporturilor astfel încât autoritățile române, la fel ca și instituțiile Uniunii Europene și toate celelalte părți implicate, să poată integra această strategie națională în contextul european.
Având în vedere elementul de noutate al Master Planului pentru România, dar și faptul că este o condiționalitate ex-ante pentru finanțarea proiectelor din Fondurile Structurale și de Investiții Europene din acest sector, serviciile din subordinea mea au consiliat autoritățile române pe tot parcursul elaborării lui, exprimându-și punctul de vedere în momentele cheie ale realizării lui.
Ȋntrucât Master Planul de Transport va reprezenta strategia națională de transport a României pe termen lung, împărtășesc opinia dumneavoastră ca acesta să fie supus unei consultări largi a tuturor părților interesate din societatea românească astfel încât să îi fie asigurată stabilitatea și independența pe termen lung. Ȋn acest sens, înțeleg atât din scrisoarea dumneavoastră cat și din informațiile furnizate de autoritățile de resort din Romania că deja au fost făcuți primii pași, autoritățile române responsabile prezentând anumite elemente din elaborarea Master Planului în fața membrilor Parlamentului României.
Acest document strategic important pentru România nu este încăfinalizat, iar cele mai recente discuții dintre autoritățile române responsabile și serviciile Comisiei s-au concentrat pe utilizarea unui număr limitat de criterii obiective pentru prioritizarea proiectelor, strategia de implementare a proiectelor și evaluarea strategică de mediu. De asemenea, am reiterat recomandarea ca atunci când este finalizat Master Planul de Transport să fie supus unui proces corespunzător de consultare a tuturor părților interesate din societatea românească, ca, de exemplu, unei dezbateri și aprobări în Parlamentul României.
Deoarece Master Planul de Transport este un document național, pregătit de autoritățile române, vă invit ca pentru mai multe detalii, inclusiv pentru a obține documentele care alcătuiesc Master Planul, sa vă adresați Ministerului Transporturilor, care, am convingerea, le va pune la dispoziția membrilor Parlamentului.
Serviciile din subordinea mea, precum și eu personal rămânem la dispoziția dumneavoastrăpentru orice clarificări suplimentare ar fi necesare din partea noastră.
Cu deosebită considerație,
Corina Crețu
Comisar european pentru politici regionale”