PSD nu se va scinda, dar este posibilă apariţia, sub tutela preşedintelui Traian Băsescu, a unei noi formaţiuni pe partea stângă a eşechierului politic care ar putea concura partidul condus de Mircea Geoană, crede europarlamentarul social-democrat Corina Creţu. Într-o postare pe blogul personal, Creţu prognozează că scenariul scindării PSD nu va funcţiona, în ciuda crizei interne, acest partid trebuind să activeze în Opoziţie pentru a se pregăti să obţină un rezultat mai bun la alegerile locale şi parlamentare viitoare.
?PSD are şi el de gestionat o serie de crize interne. Primul hop îl reprezintă pregătirea Congresului din februarie-martie. Ceea ce este evident este faptul ca PSD trebuie să-şi facă, mai mult ca oricând, o analiză extrem de serioasă a activităţii din aceşti cinci ani, să socotească nu sub imperiul emoţiei, ci calm şi rece, ce a câştigat şi ce a pierdut prin deciziile luate, şi să decidă ce va face în viitor? crede europralamentarul PSD.
Corina Creţu apreciază că pentru ca PSD să-şi revină este nevoie de afirmare unei noi gneraţii de politicieni şi de rămânerea în opoziţie.
?Deşi unora dintre colegii mei nu le va place această perspectivă, PSD trebuie să rămână în opoziţie şi să pregătească impecabil alegerile locale şi generale din 2012, fiind extrem de activ în plan parlamentar. Trebuie să-şi prezinte, în anul care vine, candidaţii pentru toate marile oraşe din România, precum şi candidaţii în colegiile pe care nu le deţine acum. Este cazul afirmării noii generaţii de lideri din PSD. Ei trebuie să capete vizibilitate şi notorietate publică? mai scrie ea.
În schimb, actualele tensiuni interne nu vor conduce la ruperea partidului, ci la cel mult la apariţia unui nou partid de stânga, patronat din umbră de Traian Băsescu.
?Nu cred că scenariul scindării PSD va funcţiona. Nu exclud însă, spre exemplu, formarea unui nou partid, sub tutela preşedintelui Băsescu, care să concureze PSD la stânga, cum nu exclud ca unii lideri şi parlamentari ai PSD să se afilieze noului partid. Sigur, nu va fi comod pentru PSD, dar partidul a mai trăit un episod asemănător, în 1997, când s-a format APR? consideră Corina Creţu.
Eurodeputatul mai face câteva aprecieri şi la evoluţia celorlalte partide. PNL va plăti preţul intrării în opoziţie cu parlamentari şi aleşi locali dezertori, contestarea actualei conduceri, etc, iar PSD ar trebui să profite pentru a suţine în continuare necesitatea cooperării cu acest partid
În ceea ce priveşte UDMR, o organizaţie care luptă pentru supravieţuire, după ce a pierdut monopolul reprezentării minorităţii maghiare, intrarea la guvernare ar constitui o încercare de subminare a autorităţii Partidului Civic Maghiar în secuime, chiar cu riscul radicalizării discursului autonomist.
În PDL se vor da lupte subterane între vechea gardă şi noua generaţie de politicieni, dar acest partid va trăi în continuare în umbra preşedintelui, şi va încerca să minimizeze erodarea datorată participării la guvernare, prognozează Creţu. În alt plan, PDL va căuta să se consolideze pe seama PSD şi PNL, momind o serie de aleşi locali şi parlamentari din aceste două formaţiuni politice.
?Anul politic 2010 va fi, cred, dominat de două procese. Primul priveşte consolidarea controlului PDL asupra statului şi asupra instituţiilor sale, dar şi asupra celorlalte partide. Primul lucru pe care acesta il va face va fi a-şi ?securiza? guvernarea, prin atragerea de noi parlamentari în grupul ?independenţilor?. Următorul pas este cucerirea unor parti din organizatiile locale ale PSD şi ale PNL, prin diverse acte administrative, în acest scop fiind folosiţi prefecţii. Din acest punct de vedere judeţul Constanţa este un poligon de încercare. Acolo prefectul a atacat cinci primari ai PSD, sub diverse motive, şi a iniţiat, ca la Cernavodă, referendumuri locale pentru destituirea lor? exemplifică Creţu.
Ea afirmă că PDL nu se va separa de preşedintele Traian Băsescu, cel puţin nu până la alegerile parlamentare din 2012. ?Mai mult, cred că dependenţa partidului de Traian Băsescu se va accentua, mai ales într-un context social extrem de agitat, care este inevitabil. Este greu de spus care va mai fi influenţa în partid a aripii ?liberale?. Mai degrabă se va naşte un grup extrem de radical, format din noua generaţie de politicieni, veniţi în partid dinspre ?societatea civilă?, de genul Cătălin Avramescu, Traian Ungureanu, Cristian Preda, Sever Voinescu, Monica Macovei şi alţii. Care îşi va disputa supremaţia cu grupul ?baronilor?: Radu Berceanu, Adriean Videanu, Vasile Blaga? conchide europarlamentarul social-democrat.
Antena3.ro