Premierul Emil Boc a declarat, astăzi, că măsura recalculării pensiilor acordate în baza legilor speciale este susţinută de coaliţia de guvernare. Ideea, anunţată încă de marţi de consilierul său, Mihai Şeitan, a provocat nemulţumire în rândurile social-democrate, iritate că nu au putut exploata electoral acest anunţ înaintea celor din PDL. La câteva ore distanţă, la o manifestare de campanie la Tulcea, liderul PSD Mircea Geoană a infirmat că acest subiect s-ar fi discutat măcar în coaliţie.
Preşedintele social-democrat a declarat astăzi că la nivelul coaliţiei nu s-a ajuns la o discuţie "structurată" despre recalcularea pensiilor speciale şi că decizia pe acest subiect aparţine în ultimă instanţă Guvernului şi Ministerului Muncii.
"E o discuţie pe care o avem la nivelul partidului de ceva timp. La nivelul coaliţiei, nu s-a ajuns la o discuţie structurată pe acest subiect. (...) E o conversaţie pe care eu aş prefera să o facem mai puţin în spatele uşilor închise, sunt adeptul unei dezbateri publice sănătoase, cu argumente pro sau contra în societate (...). Dacă am putea să scoatem elementul electoral din această discuţie, ar fi un lucru foarte bun. Noi suntem adepţii unui sistem unitar de salarizare şi a unui sistem integrat de pensii publice care să asigure echilibrul între nevoia de solidaritate, echitate, dar şi de importanţa socială a muncii depuse de cineva. Dl Şeitan a vorbit mai degrabă din punctul său de vedere, al opiniei pe care domnia sa a avut-o. Locul central este Guvernul şi, evident, Ministerul Muncii", a arătat preşedintele Senatului.
Mircea Geoană a arătat că, înainte de a se decide recalcularea pensiilor speciale, trebuie ţinut cont de faptul că în meseriile respective trebuie atraşi oameni valoroşi şi motivaţi în consecinţă.
"Evident, problema cea mai delicată este cea legată de anumite categorii care deţin şi îndeplinesc funcţii importante: justiţie, apărare, securitate naţională. În toate ţările din lume au un tratament nu spun privilegiat, ci de stimulare a participării unor oameni competenţi şi bine motivaţi. Prefer să avem această discuţie în mod deschis clar, cu toţi partenerii sociali, astfel încât când vom decide (asupra acestei legi unice a pensiilor, n.r.), probabil la nivelul Parlamentului, să putem spune că am făcut cea mai bună judecată", a mai arătat el.
Liderul PSD aapreciat că şi parlamentarii trebuie să se se înscrie unui sistem unic de pensii, ca orice bugetar. Geoană a explicat şi întârzierea discuţiilor asupra proiectului PDL de eliminare a pensiilor parlamentarilor punând-o pe seama faptului că această discuţie va avea oricum loc odată cu analiza proiectului legii unice a pensiilor.
Pensiile speciale vor fi recalculate prin noua lege a pensiilor, pe baza contribuţiei persoanelor beneficiare la sistemul public de pensii, a declarat însă, marţi, la Guvern, consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Şeitan.
El a arătat că procedura a fost deja discutată în Guvern, iar recalcularea va viza aproximativ 200.000 persoane care beneficiază în prezent de legi speciale, majoritatea din Armată şi Interne.
"În momentul în care intră legea nouă, eu spun: ŤBanii care îi aveţi acum nu mă interesează, vă recalculez pensia ca şi cum aţi ieşi acum şi voi, ţinând cont de ce salarii aţi avutť şi le dau cât iese. Dacă au avut 80 de milioane (lei vechi-n.r.) şi le iese 30, o să ia 30. Le recalculăm ca şi când ar fi în sistemul public", a spus Şeitan.
Consilierul a apreciat astfel că pensiile speciale ar putea fi reduse, prin recalculare, la o treime din valoarea actuală.
"Nu toţi o să aibă scăderi aşa masive de pensie. O să le scadă pensiile semntificativ la cei care au 100 milioane lei vechi", a spus consilierul, precizând că de o pensie mai mare de 10.000 lei beneficiază în prezent circa 10.000 persoane, dintr-un total de 200.000 beneficiari de legi speciale.
Premierul Emil Boc a confirmat miercuri afirmaţiile consilierului său, arătând că noul sistem ar putea fi aplicat într-un interval de aproximativ şase luni şi că banii deja acordaţi nu vor fi restituiţi.
Astfel, fiecare pensionar va primi o pensie calculată pe baza contribuţiei personale la sistemul public, fără privilegii şi pe baza unui principiu de echitate şi echilibru în faţa legii, procedură care în unele cazuri va conduce la scăderi ale sumelor primite în prezent, a explicat Boc.
"Punctul de vedere al Guvernului, bazat pe principiul contributivităţii, este acela că fiecare va primi o pensie pe baza contribuţiei pe care o are la sistemul de pensii", a spus premierul.
El a precizat, la postul public de radio, că măsura recalculării pensiilor acordate în baza legilor speciale este susţinută de coaliţia de guvernare şi afirmă că nu este vorba despre aplicarea retroactivă a unui act normativ.
Antena3.ro