Antena 3 CNN Politică Contre, acuzaţii şi reproşuri în PSD: Reuniunea de la Braşov şi forma viitorului Congres, surse de dispute

Contre, acuzaţii şi reproşuri în PSD: Reuniunea de la Braşov şi forma viitorului Congres, surse de dispute

4 minute de citit Publicat la 15:51 25 Ian 2010 Modificat la 15:51 25 Ian 2010
Contre, acuzaţii şi reproşuri în PSD: Reuniunea de la Braşov şi forma viitorului Congres, surse de dispute
Reproşuri, discuţii aprinse, ridicări de ton, acuzaţii de vânzare a partidului şi de încălcare a statutului au marcat şedinţa conducerii social-democrate, destinată pregătirii lucrărilor Comitetului Executiv Naţional al partidului. Principalele două tabere din partid, aripa Geoană şi gruparea Năstase Iliescu şi-au imputat reciproc absenţele de la dezbaterea de la Institutul Şincai din capitală şi de la reuniunea de la Poiana Braşov. Mai bine spus, atât Iliescu, cât şi Geoană au reproşat organizatorilor celor două evenimente că reprezentanţii grupărilor adverse nu au fost invitaţi la discuţiile cu pricina. Un alt motiv de discordie l-a constituit caracterul viitorului Congres. Conform unor surse social-democrate, Năstase a cerut consultarea în prealabil a structurilor PSD din teritoriu pentru a se decide dacă Congresul va fi unul ordinar sau extraordinar. Nervii lui Geoană au fost greu încercaţi şi de opoziţia lui Năstase faţă de problema excluderilor unui Ioan Rus, Vasile Dâncu sau Mădălin Voicu, consideraţi de actuala conducere "vânzători de partid". Năstase a blocat însă rapid pornirile puntice ale liderului PSD, scoţând de la naftallină statutul partidului care prevede că un membru nu poat fi dat afară decât de structurile din care face parte, în acest caz PSD Cluj şi Consiliul Naţional. Alţi lideri locali au ridicat la rândul lor problema demisiei în bloc a actualei conduceri PSD, ca o condiţie pentru organizarea unui Congres Extraordinar, în condiţiile în care mandatul de preşedinte al lui Mircea Gheoană se termină în decembrie 2010. Conform unor surse social-democrate, este posibil ca actuala conducerea să-şi dea demisia în bloc în ziua lucrărilor viitorului Consiliu Naţional care va modifica statutul, urmând ca a doua zi, la Congres să aibă loc alegeril interne.

Rus, Dâncu şi Voicu scăpaţi de Năstase de setea de răzbunare a lui Geoană

Fostul premier, Adrian Năstase a recunoscut,la finalul BPN, că şedinţa a fost pe alocuri încinsă de contrele verbale dintre interlocutori. "Discuţii aprinse în sensul că cei care discutau despre opţiunile în perioada următoare în ceea ce priveşte activităţilo sau aspecte legate de trecut aveau diferite opţiuni inclusiv legate de diferite atacuri legate din interior sau exterior? a explicat Năstase.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a precizat că a insistat pentru un dialog mai strâns cu organizaţiile partidului înainte de Congres. "Riscăm să nu ţinem cont de nemulţumirile de la baza partidului. Preşedinţii organizaţiilor vor aduce contribuţia lor la asta", a spus Năstase, referindu-se la graba cu care gruparea Geoană caută să impună organizarea cât mai rapidă a unui Congres Extraordinar.

În schimb, în timpul şedinţei BPN, Năstase a fost cel care a împiedicat excluderea clujenilor Ioan Rus şi Vasile Dâncu din partid, dar şi a deputatului de Giurgiu, Mădălin Voicu propuneri pe care Mircea Geoană a intenţionat să le supună aprobării acestui for, susţin surse social-democrate. Năstase a şters însă praful de pe textul statutului partidului şi i-a atras atenţia rivalului său că BPN nu are nici o atribuţie în cazul celor menţionaţi, ci filialele din care provin, adică PSD Cluj, sau Consiliul Naţional, în cazul lui Voicu, membru al acestei structuri.

Alţi social-democraţi prezenţi la întrunire se arătau preocupaţi de formula în care ar trebui să candideze pretendenţii la funcţiile de conducere, o parte din partizanii lui Diaconescu pledând pentru ideea candidaturilor colective în care la Congres să se voteze în bloc o întreagă echipă de conducere, nu fiecare candidat în parte. De altfel, Diaconescu a ţinut să-şi explice astăzi în faţa colegilorraţiunile pentru care a decis să candideze la şefia partidului: restabilirea unităţii partidului prin eliminarea conflictelor interne actuale.

Contre Iliescu-Geoană

Cel mai vehement s-a arătat însă preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Conform unor surse citate de Mediafax, Iliescu a reiterat criticile la adresa modului în care au fost reuniţi la Braşov peste 30 de lideri de filiale judeţene, pomenind de forţarea statutului şi de lipsa unor prevederi statutare care să justifice demersurile grupării Geoană.

Vizat direct de acuzaţiile lui Iliescu,liderul PSD a contracarat punând pe tapet modul în care organizatorii ISD au ignorat o parte din conducerea partidului, care nu a primit nici un fel de invitaţii la eveniment.

Un mandat nefinalizat. Ce votează Congresul?

În schimb, alţi lideri locali au dorit explicaţii cu privire la caracterul extraordinar al Congresului dorit de Geoană. Cu litera pe prevederile Statutului PSD, aceştia au susţinut că nu se poate propune Congres Extraordinar în condiţiile în care mandatul de preşedinte al lui Mircea Geoană expiră abia în decembrie 2010, iar la nivelul actualei conduceri nu există nici o stare de urgenţă care să justifice o asemenea propunere.

Potrivit surselor citate, o parte din partizanii lui Geoană au luat deja în calcul această problemă, fiind posibil ca doar cu câteva zile înainte de Congres actuala garnitură de lideri ai partidului să-şi dea în bloc demisiile pentru a permite organizarea de alegeri interne, în conformitate cu prevederile statutare. O altă variantă de lucru se referă la organizarea unui Consiliu Naţional chiar în preziua Congresului, menit să adopte noul statut şi să permită actualei conduceri să-şi depună în bloc demisia, pentru a permite organizarea de alegeri interne la evenimentul din a doua zi.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close