Curtea Constituţională (CC) a primit o sesizare, semnată de 37 de senatori, referitoare la neconstituţionalitatea prevederilor din Legea pentru stabilirea unor măsuri din domeniul pensiilor. Preşedintele PSD, Victor Ponta a anunţat marţi, imediat după anunţarea rezultatului votului la moţiunea de cenzură că partidul său va contesta la CCR pachetul de legi care prevede tăieri de pensii şi salarii. Demersul senatorilo Opoziţiei are şanse mici de reuşită după ce PDl a obţinut numirera a doi judecători propuşi de această formaţiune. În prezent, actuala Putere are de partea sa 5 judecători ai Curţii din totalul de 9, iar surse democrat-liberal vorbesc chiar de posibila momire a judecătorului Ion Predescu, numit de PSD, cu postul de preşedinte al CCR.
"Oamenii mai dreptul la o şansă. Dacă Emil Boc şi Traian Băsescu nu le dau dreptul la această şansă, judecătorii de la CCR trebuie să o facă. Nu ne dăm bătuţi", a afirmat ieri Victor Ponta.
Cu toate acestea demersul social-democrat nu are nici şansă să treacă după ce Ponta a aruncat luni seară prosopul în Camera Deputaţilor şi a cedat după 10 ore în faţa dorinţei Puterii de a relua votul în cazul numirii judecătorului la Curtea Constituţională. Renunţarea resemnată a lui Ponta a dus la instalarea lui Ştefan Minea, propunerea PDL în această funcţie şi la oferirea pe tavă a controluluiu CCR pentru preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii actualei Puterii.
Cu Iulia Motoc,propunerea UNPR, validată prin vot de Senat şi Petre Lăzăroiu, reconfirmat în funcţie de şeful statului, la care se mai daugă Augustin Zegrean şi valentin Zoltan Puşkaş, actula guvernare poate sta liniştită la umbra unei majorităţi de 5 din totalul de 9 judecători. Surse democrat-liberale suţin însă ca această majoritate s-ar putea consolida prin atragerea lui Ion Predescu, judecător al Curţii cu vise de preşedinte al acestei instituţii, care momentan exercita interimar aceste atribuţii.