Antena 3 CNN Politică Consultările de la Cotroceni s-au încheiat. Miercuri am putea afla premierul

Consultările de la Cotroceni s-au încheiat. Miercuri am putea afla premierul

Consultările de la Cotroceni s-au încheiat. Miercuri am putea afla premierul
08 Dec 2008   •   21:15

Preşedintele României, Traian Băsescu, a invitat liderii partidelor şi minorităţilor care au intrat în Parlament, în urma alegerilor din 30 noiembrie, la Cotroceni, pentru consultări. Invitaţia lui Traian Băsescu a venit în urma anunţului făcut de liderii PSD, care au declarat că au votat pentru formarea unei coaliţii cu PD-L, dar fără UDMR.
?Aşa cum am promis în prima parte a consultărilor avem azi o a doua întâlnire. Din punctul meu de vedere, s-a întamplat ceea ce estimam că este posibil să se întâmple de vineri până azi. Ştiind că luni au loc întâlnirile structurilor de conducere ale partidelor, am sperat că se vor lua decizii care să ne ducă la următorul pas, negocierea între partide. Vă mulţumesc pentru efortul depus în timpul week end-ului, pentru că ştim cu toţii că urgenţa ca România să aibă un Guvern aşezat în funcţie este maximă. Personal, este o apreciere, cred că prima etapă s-a depăşit şi ne apropiem de etapa negocierii între partide, ceea ce este un lucru foarte bun.? a declarat preşedintele Traian Băsescu, în deschiderea şedinţei de consultări.
Întrunirea a durat aproximativ o oră, iar la ieşire niciun lider nu a dorit să facă declaraţii. Nici Traian Băsescu nu a făcut declaraţii.
Liderul PD-L a fost primul care a făcut declaraţii în urma consultărilor de la Cotroceni.
?A fost o întâlnire pragmatică şi la obiect. Preşedintele a mulţumit, s-a informat cu privire la stadiul negocierilor şi s-a interesat cu privire la posibilitatea desmnarii mai rapide a unui premier. Cred că inainte de joi vom avea desemnat un candidat la funcţia de premier.? a spus Boc.
"Există în acest moment o intenţie, confirmată şi de partide, ca cel care va fi desemnat viitor premier să fie anunţat de către preşedinte în cursul zilei de miercuri", a precizat şi Mircea Geoană, pentru Mediafax.
Potrivit unor surse participante, mesajul preşedintelui a fost că partidele pot lua o decizie pentru creionarea unei majorităţi parlamentare. Următorul pas este convocarea Parlamentului, care se va întruni pentru prima oară pe 15 decembrie, la ora 12.00. În perioada 18-20 decembrie, Parlamentul trebuie să fie funcţional pentru ca preşedintele să poată nominaliza premierul.
Invitaţia a fost adresată preşedintelui PNL Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui PSD Mircea Geoană, preşedintelui PC Daniela Popa, preşedintelui UDMR Marko Bela, preşedintelui PDL Emil Boc şi liderului grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.
Theodor Meleşcanu şi Crin Antonescu l-au însoţit pe Călin Popescu Tăriceanu la consultările cu şeful statului, în timp ce delegaţia PSD-PC a fost compusă din Mircea Geoană, Daniela Popa şi Ilie Sârbu. Din partea PDL, au participat Emil Boc, Theodor Stolojan şi Adriean Videanu.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close