Antena 3 CNN Politică Consultări la Cotroceni. Uninominalul lui Băsescu este "sinucigaş" pentru minorităţi

Consultări la Cotroceni. Uninominalul lui Băsescu este "sinucigaş" pentru minorităţi

2 minute de citit Publicat la 07:25 29 Noi 2007 Modificat la 07:25 29 Noi 2007
Consultări la Cotroceni. Uninominalul lui Băsescu este "sinucigaş" pentru minorităţi
Preşedintele Traian Băsescu a discutat cu singurele trei partide care au vrut să meargă la Cotroceni pentru consultări pe tema votului uninominal. Consultări care nu par să fi rezolvat dilema, câtă vreme democraţii şi liberal-democraţii au ieşit făcând declaraţii despre un alt proiect de lege pe această temă, depus la Senat de PD acum 2 zile. PSD, PNL, PRM şi conservatorii au declinat invitaţia şefului statului. Liderii acestor partide îi reproşează preşedintelui lipsa de echidistanţă, prin implicarea sa în campania electorală a PD şi PLD. Se pare că joi după-amiază la palatul Cotroceni a ajuns şi ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, pentru o întrevedere neanunţată cu şeful statului.

Delegaţia PD prezentă la consultări a fost formată din Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Cristian Rădulescu, Nicolae Iotcu şi Elena Udrea. La începutul întâlnirii, Băsescu i-a felicitat pe democraţi pentru rezultatul mai mic obţinut la euroalegeri. "Felicitări, chiar dacă aţi obţinut un scor mai mic, am înţeles că au fost validaţi doar 13 candidaţi", le-a spus Băsescu, râzând, liderilor PD prezenţi la Cotroceni.

Emil Boc a declarat la finalul consultărilor că PD va depune în Parlament proiectul de lege mixt pe uninominal pentru a respecta dorinţa celor 4 milioane de români care au votat la referendum. De asemenea, acesta a precizat că PD susţine un pact naţional pentru educaţie.

Reprezentantul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că votul uninominal majoritar, pe care îl propune şeful statului, este ?sinucigaş? şi ar însemna ca minoritatea maghiară să nu mai obţină locuri în Parlament. Reprezentanţii UDMR au cerut preşedintelui Băsescu să promulge legea pentru votul uninominal propusă de Guvern. "Nu putem susţine o soluţie sinucigaşă, nu pentru UDMR, ci pentru minoritatea maghiară. O comunitate de 1.600.000 de oameni nu poate să nu fie reprezentată corespunzător", a spus Kelemen Hunor. Liderul UDMR, Marko Bela, nu a fost prezent la consultări.

Liderul PLD, Theodor Stolojan, a declarat la finalul consultărilor, că PLD va depune un proiect de lege pentru modificarea legii referendumului, pentru a evita situaţii ca cea în care în cazul preşedintelui Băsescu s-a cerut validarea referendumlui doar cu cei prezenţi. PLD susţine realizarea unui pact politic pe tema educaţiei. ?Viitorul României depinde de ce se întâmplă în domeniul educaţiei şi cercetării?, în opinia lui Stolojan. Pe această temă, liberal democraţii au făcut patru propuneri, printre care se numără promovarea în funcţii didactice pe baza valorii, stimularea excelenţei în învăţământul universitar şi un partener public-privat pentru a scădea şomajul în rândul tinerilor absolvenţi de facultate.

Liderul grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor a declarat că situaţia din învăţământ este îngrijorătoare. Varujan Pambuccian a remarcat şi prezenţa redusă la referendum, subliniind că absenteismul se va manifesta din ce în ce mai pregnant în viitor.

BĂSESCU: CINE N-A VENIT LA CONSULTĂRI SĂ NU ZGÂRIE ÎN POARTA COTROCENIULUI, CÂND SE VOR FACE GUVERNE

REACŢIILE PARTIDELOR DUPĂ CONSULTĂRILE CU PREŞEDINTELE BĂSESCU

Antena 3

×
x close