Antena 3 CNN Politică Consiliul Economic şi Social nu este de acord cu tăierea cu 40% a alocaţiilor: "Au vrut să taie de la copii, iar plenul nu poate să accepte așa ceva"

Consiliul Economic şi Social nu este de acord cu tăierea cu 40% a alocaţiilor: "Au vrut să taie de la copii, iar plenul nu poate să accepte așa ceva"

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 16:50 23 Iun 2021 Modificat la 16:52 23 Iun 2021
o_1f8si5lcjs9g14dn1d6tr5mhndb.jpg
Sursa foto: Antena 3

"Toată partea sindicală a votat împotriva acestei propuneri privind alocațiile la copii.", a declarat Petre Tancău, pentru Antena 3, vicepreşedinte CES.

"Prin acest act normativ au vrut să taie de la copii iar plenul nu poate să accepte așa ceva. CES are posibilitatea să își susțînă avizele și in comisiile din cadrul Cemerei Deputaților și Senat și sper că vom fi prezenți acolo și ne vom susține avizul nefavorabil."

Marius Budăi, PSD: ”Ordonanța de Urgență a Guvernului Cîțu e și mai ticăloasă decât am crezut! Taie trei tranșe de creștere a alocațiilor!”

Deputatul PSD Mariu Budăi acuză Executivul că, prin ordonanță de urgență, „taie trei tranșe de creștere a alocațiilor”: „Ordonanța de Urgență a Guvernului Cîțu e și mai ticăloasă decât am crezut”.

”Ordonanța de Urgență a Guvernului Cîțu e și mai ticăloasă decât am crezut!

Guvernul Austerității PNL-USR+UDMR taie trei tranșe de creștere a alocațiilor, fiecare de câte 20% și aruncă doar câțiva lei copiilor.

Astfel, creșterile din iulie 2021, ianuarie 2022 și iulie 2022 sunt înlocuite cu o singură creștere, din pix, în prima zi a anului viitor, de la 214 lei la 243 de lei pentru copiii între 2 și 18 ani și de la 427 de lei la 486 de lei pentru copiii de până la 2 ani și cei cu dizabilități. Iar începând cu 1 ianuarie 2023 alocațiile se vor indexa doar cu inflația.

Toate acestea în condițiile în care alocațiile copiilor ar fi trebuit să fie deja, potrivit legii votate de PSD în Parlamentul României, de 300, respectiv 600 de lei”, scrie Marius Constantin Budăi pe o rețea socială. 

Guvernul renunță la dublarea alocațiilor pentru copii. Antena 3 a obținut documentul Ordonanței de Urgență pregătite de cabinetul Cîţu

Antena 3 a reușit să obțină în exclusivitate documentul care arată că cei din Executiv nu se ţin de propriile promisiuni făcute în campania electorală când au spus că vor dubla alocațiile şi şi-au dat singuri un calendar. Această dublare nu mai există nici măcar în tranșele promise, iar două dintre majorările prevăzute iniţial nu mai apar deloc.  

Proiectul ar urma să fie adoptat săptămâna viitoare prin Ordonanță de Urgență, fără a mai lăsa Parlamentul să îşi spună punctul de vedere. 

În timp ce în România se dau pensii de 78.000 de lei - cât este cea mai mare pensie specială din țara noastră - guvernul spune adio dublării alocațiilor pentru copii. 

În primul rând, acea majorare de 20% care ar fi trebuit să vină în două săptămâni va fi amânată pentru 1 ianuarie 2022. Celelalte două tranşe de mărire cu 20% estimate iniţial pentru 1 ianuarie 2022 şi 1 iulie 2022 nu vor mai exista deloc!

Asta înseamnă de fapt reducerea alocațiilor cu 114 lei pentru copii sub 2 ani şi, respectiv, cei cu handicap, şi încă o scăderea de 57 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani. 

Așadar, guvernul reușește să facă o economie în acest an de 816 milioane de lei, iar în 2022 economia ar fi de vreo 2 miliarde de lei. 

Având în vedere necesitatea încadrării în limita de deficit bugetar, instituită prin reglementări europene (Sistemului European de Conturi - deficit ESA), luând în considerare impactul bugetar al măsurilor propuse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, dar ținând cont şi de cheltuielile provocate de pandemie, guvernul spune că alocaţia de stat pentru copii, nu mai poate fi susținută în totalitate.

Astfel, prin Ordonanţa de Urgenţă se doreşte ca începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii să fie stabilită în cuantum de:

a) 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);

c) 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap

×
x close