Propunerea PNL care i-ar permite preşedintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare ca independent, pe liste de partid, a primit aviz nefavorabil de la Consiliul Economnic şi Social (CES). Potrivit instituției, „Independenţa Preşedintelui, reclamată de Constituţie, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acestui partid”, este unul dintre argumentele CES, care invocă şi ”nevoia de credibilitate şi stabilitate sporită” a legislației electorale.
„Independența președintelui României este pusă sub semnul întrebării" spune Consiliul Economic și Social care a dat aviz negativ legii prin care Klaus Iohannis ar putea candida pe listele de parlamentare din partea PNL, chiar dacă este încă în funcție. Motivul invocat de CES ține de Constituția României.
Mai exact, instituțiile avizatoare au opinii divergente cu privire la proiectul de lege depus de PNL care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze fără să își piardă mandatul. Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ și susține că această îngrădire a dreptului președintelui de a candida este justificată perioada mandatului.
Mai mult, cei de la Consiliul Economic și Social susțin că o asociere a președintelui cu un partid politic ar afecta independența acestuia și ar pune sub semnul întrebării această responsabilitate pe care președintele o are de a fi independent.
De asemenea, Consiliul Economic și Social subliniază că este de evitat modificarea legislației electorale cu șase luni înainte de alegeri și, mai mult, acest precedent ar trebui să fie evitată.
„Motivul invocat pentru modificarea legislaţiei electorale îl reprezintă îngrădirea dreptului persoanei preşedintelui de a fi ales. În virtutea calităţii de preşedinte, îngrădirea dreptului este justificată pe toată perioada mandatului, acesta neputând ocupa nicio altă funcţie publică sau privată, şi deci fiindu-i permanent limitat dreptul la a fi ales.
Înlăturarea acestei restrângeri pentru ultimele 3 luni ale mandatului este nejustificată şi implică faptul că sunt nesemnificative pentru atribuţiile şi cerinţele demnităţii de preşedinte, ceea ce este fals. Mai mult, independenţa Preşedintelui, reclamată de Constituţie, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acestui partid”, motivează CES avizul nefavorabil dat propunerii legislative.
Mai mult, potrivit CES, chiar dacă propunerea nu elimină sau restrânge drepturi în înţelesul jurisprudenţei Curţii Constituţionale, având în vedere „nevoia de credibilitate şi stabilitate sporită” a legislaţiei electorale, modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente în ultimele şase luni înaintea desfăşurării alegerilor, „pentru orice motiv”, rămâne „indezirabilă şi reprezintă un precedent preferabil de evitat”.
De cealaltă parte, Consiliul Legislativ a emis un aviz favorabil, însă cu observații. Mai exact, Consiliul Legislativ subliniază că liberalii au înțeles greșit sintagma candidat independent.
Potrivit experților de la Consiliul Legislativ, un candidat independent este unul care se auto-propune și vine cu o listă proprie de susținător, ceea ce nu ar fi cazul președintelui Klaus Iohannis, dacă, de exemplu, ar candida pe listele Partidului Național Liberal.
Acest proiect de lege depus de liberali este înscris la Senat și acolo urmează să fie discutat pentru prima dată în comisiile de specialitate și mai apoi la vot.
Pentru a fi aprobat acest proiect, liberalii au nevoie de voturile Partidului Social Democrat. Vorbim despre o lege organică, este nevoie de o majoritate. Asta înseamnă 50+1 din numărul parlamentarilor. Partidul Social Democrat se reunește luni în ședință și decide dacă vor vota acest proiect de lege. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea că nu ar trebui să fie îngrădit dreptului nici unei persoane.
Reamintim că propunerea legislativă care îi permite preşedintelui României să poată candida, în ultimele trei luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau ale unei alianţe la alegerile parlamentare, a fost depusă de parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache. Proiectul propune modificarea articolului 52 din Legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor astfel:
”Preşedintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.