Congresul PSD a aprobat, sâmbătă, principalele modificări ce vor fi aduse Statutului partidului, între acestea figurând alegerea preşedintelui prin votul tuturor membrilor, desemnarea în mod similar a candidatului PSD la alegerile prezidenţiale, creşterea numărului de vicepreşedinţi de la 15 la 18. Totodată, cei peste 4.500 de delegaţi la Congresul extraordinar al PSD au aprobat, sâmbătă, programul de guvernare propus de departamentele PSD, care include impozitarea diferenţiată, cu un prag maxim de 35%, informează
Mediafax.
Delegaţii la Congres au aprobat, prin vot, propunerea ca preşedintele partidului să fie ales prin votul tuturor membrilor PSD, urmând ca această modalitate să fie aplicată la alegerile de la următorul congres ordinar, din 2014.
O modalitate similară se va aplica şi în ceea ce priveşte desemnarea candidatului PSD la alegerile prezidenţiale, la acest tip de scrutin urmând să participe şi simpatizanţii partidului.
Secretariatul general al partidului va trebui să întocmească normele după care vor fi organizate aceste alegeri preliminare, Regulamentul de organizare a acestor alegeri.
Rezultatele alegerilor pentru preşedintele PSD şi pentru candidatul la alegerile prezidenţale vor fi validate de Congresul partidului.
În mod corespunzător, preşedintele partidului poate fi revocat, înainte de alegerile la termen, tot prin votul tuturor membrilor PSD.
Programul de guvernare al PSDÎn plus, congresul PSD a aprobat programul intitulat "România corectă, România socială", prin care se angajează, încă din prima zi de de guvernare, să refacă salariile bugetarilor şi să blocheze legea pensiilor.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus că acest program este considerat "un angajament" între PSD şi români.
Programul a fost comasat în 100 de soluţii, grupate în măsuri care vor fi aplicate în prima zi, în prima lună, în primul an de la instalarea la guvernare.
Pentru prima zi de guvernare, PSD se angajează la aplicarea a şase măsuri: revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior diminuării cu 25%, anularea noilor metode de recalculare a pensiilor militarilor prin blocarea aplicării legii unitare a pensiilor, anularea impozitării pensiilor mici, îngheţarea cheltuielilor materiale la utilităţi şi medicamente şi plafonarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii la 50% faţă de anul trecut, eliminarea obligaţiei de plată a contribuţiilor sociale pentru persoanele angajate cu drepturi de autor, respectiv începerea auditului financiar al guvernului Boc.
Pentru prima lună de guvernare, PSD propune creşterea salariului minim la 750-800 lei, scăderea CAS la angajator cu 3%, deblocarea posturilor din sănătate, îngheţarea pentru un an a preţului la energia furnizată populaţiei.
PSD se angajează, pentru primul an de guvernare, să introducă sistemul diferenţiat de impozitare, pentru care propune două variante de lucru. Prima variantă este impozitarea în patru trepte: 0% pentru veniturile de până la 1.000 lei, 15% pentru veniturile sub 4.500 lei, 25% pentru veniturile între 4.500 şi 10.000 lei şi 35% pentru veniturile de peste 9.000 lei.
A doua variantă de impozitare propusă de PSD este în trei trepte: 8% pentru veniturile până la 1000 lei, 12% pentru cele între 1.000 şi 4.500 lei, şi 16% pentru veniturile ce depăşesc 4.500 lei.
În acelaşi program, PSD susţine păstrarea impozitului pe profit la 16%, cu scutirea de impozit pentru profitul reinvestit. În ce priveşte TVA, PSD propune majorarea în cazul produselor de lux şi diminuarea până la 5% pentru pâine, carne proaspătă, lapte ulei şi zahăr.
O altă măsură pe care PSD afirmă că o va lua la guvernare este impozitarea proprietăţilor de lux şi a proprietăţilor multiple.
De asemenea, PSD se angajează la depolitizarea administraţiei, eliminarea influenţei politice în numirile făcute în Justiţie, reducerea evaziunii fiscale, îndreptarea luptei anticorupţie, plata integrală a subvenţiilor în agricultură, compensarea medicamentelor cu 90% pentru pensiile sub 1.000 lei.
PSD se obligă să nu colaboreze cu partide din arcul guvernamentalDe asemenea, în cadrul congresului delegaţii la Congresul PSD au adoptat o rezoluţie prin care social-democraţii se obligă să nu colaboreze "în nici o formă cu cei care guvernează acum ţara", se arată într-o rezoluţie adoptată, sâmbătă, de delegaţii la Congresul partidului.
"PSD se angajează să continue procesul de modernizare pentru propriile structuri şi de impunere a unor standarde mai înalte de moralitate, de profesionalism, tocmai pentru a fi mai aproape de susţinătorii săi şi de nevoia de a-i reprezenta corect pe cei mulţi. (...) În situaţia de criză economică economică şi socială fără precedent prin care trece ţara, cauzată de corupţia, incompetenţa şi comportamentul clientelar al Partidului Democrat Liberal şi al lui Traian Băsescu, PSD se obligă să nu colaboreze în nici o formă cu cei care guvernează acum ţara", se arată în rezoluţia adoptată la Congresul PSD.