Sursele citate susţin însă că noua atitudine a liderului PNL faţă de organizarea Congresului ţine de calcule mai ascunse: Tăriceanu are de gând să ceară Congresului validarea sa drept candidat la prezidenţiale pentru a amâna lupta internă pentru putere după alegerile prezidenţiale din toamnă.
Liderii locali, sondaţi la centru pe tema Congresului
Tăriceanu a declarat luni că le cere preşedinţilor de organizaţii teritoriale să ia serios în calcul varianta convocării unui Congres extraordinar al partidului. Liderul PNL i-a invitat marţi la Bucureşti la o întâlnire pe această temă înainte de lucrările Delegaţiei Permanente din 4 februarie. În urmă cu câteva săptămâni, Tăriceanu lăsase să se înţeleagă că este mai degrabă adeptul amânării organizării unui Congres al partidului în acest an, fie el extraordinar sau la termen.
"Astăzi i-am informat pe colegii din BPC că am solicitat preşedinţilor organizaţiilor teritoriale judeţene ale PNL să participe mâine la o întâlnire unde subiectul principal va fi legat de oportunitatea organizării unui Congres PNL. Cu acest prilej, vă pot informa că le voi cere preşedinţilor de organizaţii judeţene să ia serios în considerare posibilitatea organizării unui Congres extraordinar, în aşa fel încât PNL să poată să meargă într-un Congres care să aleagă o nouă conducere, cu o legitimitate sporită, care să se poată adresa în mod cât mai credibil cetăţenilor, mai ales în această perioadă dificilă de criză pe care o traversează România, când românii cred că au nevoie să audă cât mai puternic vocea opoziţiei", a explicat Tăriceanu.
Preşedintele PNL a subliniat că decizia finală aparţine Delegaţiei Permanente de miercuri, dar că, în cursul dezbaterii pe care o va organiza marţi, le va propune liderilor locali "să ia serios în considerare opţiunea organizării unui Congres extraordinar". "DP va fi cea care va decide, dar preşedinţii de organizaţii judeţene, care formează partea cea mai reprezentativă a DP, trebuie să aibă un cuvânt decisiv pe această chestiune", a explicat el.
Tăriceanu a avansat o perioadă când ar trebui să aibă loc viitorul Congres: în termen de 45-50 de zile de la data Delegaţiei Permenante.
Congres în primăvară, o răzgândire calculată
Preşedintele PSD a reiterat faptul că formaţiunea sa ar trebui să se înscrie în cursa pentru Cotroceni cu un candidat propriu şi că, în calitate de preşedinte al partidului, trebuie să ia în calcul şi această opţiune.
Surse liberale susţin însă că răzgândirea lui Tăriceanu poate fi pusă mai degrabă pe seama strategiei de contracarare a eforturilor aripii Antonescu-Orban de accedere la cârma partidului. Cu poziţiile consolidate la nivelul filialelor din teriroriu, unde contează pe sprijinul a 20 de organizaţii judeţene, Crin Antonescu şi Ludovic Orban s-au aliat pentru a forţa la viitorul Congres alegerea lor ca preşedinte şi respectiv, preşedinte executiv al PNL.
Conform surselor citate, Tăriceanu intenţionează însă să-şi anunţe candidatura la prezidenţiale în cadrul viitorului Congres pentru a deturna aceste eforturi de detronare înspre alegerile din toamnă. O eventuală candidatură a actualului preşedinte al PNL ar ralia filialele în jurul său pentru a-i oferi legitimitate şi ar amâna deznodământul alegerilor interne, inclusiv problematica şefiei partidului, după prezidenţiale.
"Acest lucru încă nu s-a discutat în cadrul PNL, cred că este un pic prea devreme, dar sigur că în calitate de preşedinte al partidului trebuie să am în vedere inclusiv această opţiune", a răspuns Tăriceanu, întrebat dacă este interesat în a candida pentru preşedinţie.
20 de filiale în tabăra lui Orban
Bucuros, vicepreşedintele PNL Ludovic Orban s-a declarat convins că Delegaţia Permanentă va decide organizarea Congresului extraordinar. "Mă bucur că preşedintele partidului îşi apleacă urechea la vocea bazei partidului. Sunt convins că Delegaţia Permanentă va adopta cu o largă majoritate ideea Congresului extraordinar. În ceea ce mă priveşte, în toate cele 20 de filiale judeţene în care am fost după alegerile parlamentare şi de la instalarea actualului Guvern, peste tot voinţa membrilor de la baza partidului a fost foarte clară: vor să participe la luarea deciziilor cele mai importante pentru PNL, vor ca PNL să aibă o conducere puternică, legitimată prin Congres şi vor ca PNL să stabiliească într-un for cât mai larg, în Congres, candidatul la preşedinţie, să demareze campania pentru Parlamentul European şi pentru preşedinţia României", a afirmat Orban.
Vicepreşedintele PNL a evitat să precizeze numărul semnăturilor strânse până acum, limitându-se să pomenească despre o "majoritate zdrobitoate". Potrivit unor surse liberale, lobby-ul făcut de Orban în teritoriu în favoarea unui Congres extraordinar i- a adus sprijinul a mai bine de jumătate din componenţii Delegaţiei Permanente.
Orban s-a ferit totodată să clarifice aspectul candidaturii sale la preşedinţia partidului. "După decizia DP, în mod evident în funcţie de deciziile care se vor lua acolo (...) voi lua o decizie şi voi face public acest anunţ", a afirmat el. Conform surselor citate, Orban ar fi bătut palma cu Crin Antonescu pentru a-l sprijini pe acesta din urmă la preşedinţia partidului, urmând ca lui să-i revină, după modificarea statutului PNL, funcţia de preşedinte executiv.
Marius Vulpe, Antena3.ro