Antena 3 CNN Politică Conferința „E.U. ești TU”. Tranziția verde, o problemă pentru companiile românești. Șeful cancelariei premierului: Au nevoie de sprijin

Conferința „E.U. ești TU”. Tranziția verde, o problemă pentru companiile românești. Șeful cancelariei premierului: Au nevoie de sprijin

B.C.
2 minute de citit Publicat la 19:43 30 Oct 2024 Modificat la 19:43 30 Oct 2024
Alexandru Mihai Ghigiu
Alexandru Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei prim-ministrului, a fost invitat la conferința „E.U. ești TU”. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Alexandru Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei prim-ministrului, a fost invitat la conferința „E.U. ești TU - Reflectarea intereselor naționale în noua arhitectură politică europeană”, moderată de Sabina Iosub, jurnalist Antena 3 CNN, unde a vorbit despre interesul pe care îl are România în zona de tranziție verde. El a explicat că ar trebui sprijinite companiile pentru a parcurge acest proces.

„Interesul pe care îl are România în zona de tranziție verde, justă e unul dintre subiectele principale pe care le vedem cand vorbim de industrie, industria europeană, competitivitate. Multe companii se plâng că nu sunt sprijinite. Acum două, trei săptămâni ne-am văzut cu cei din industria mare consumatoare de energie, iar principala lor întrebare e cum îi sprijinim financiar să parcurgă acest proces, astfel încât să nu se închidă companiile. Probabil veți spune fonduri europene, cum ar fi fondul de inovare. Dacă ne uităm la ultimele rezultate la fondul de inovare vom vedea că aproape toți banii s-au dus spre statele din Europa de Vest, e un singur proiect finanțat în Europa de Est”, a explicat Alexandru Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei prim-ministrului.

De asemenea, a afirmat că „e o prioritate pentru România și că trebuie să discutăm mai mult despre cum putem sprijini acest interes al industriei românești de a face această tranziție”.

„E un subiect puțin discutat în spațiul public, dar pe care companiile îl ridică la absolut toate întâlnirile pe care le au cu mediul guvernamental”, a mai adăugat Ghigiu.

De asemenea, a adus în discuție și un alt subiect - politica de vecinătate sau relația pe care UE o va avea în continuare cu Republica Moldova și cu Ucraina, dar și cum deciziile UE vor afecta interesele legitime ale României în zonă.

„Al doilea subiect de interes pentru Guvern  - politica de vecinătate sau relația pe care UE o va continua cu R. Moldova, cu Ucraina și cum deciziile UE vor afecta interesele legitime ale României în zonă, securitatea regiunii și României, și cum poate România să-și satisfacă o datorie morală pe care o are pentru R. Moldova, dincolo de sprijinul pe care România îl alocă. Cred că avem nevoie de o voce mai puternică în instituțiile europene în sprijinul R. Moldova”, a mai explicat șeful Cancelariei premierului.

Totodată, a vorbit și despre politica de coeziune.

„România își dorește și sunt convins că colegii europarlamentari vor insista pe ideea de menținere a politicii de coeziune. România a făcut pași importanți în reducerea disparităților prin intermediul fondurilor din politica de coeziune, dar cred că avem nevoie să menținem fondurile din această politică de coeziune dacă vrem să vorbim de o dezvoltare armonioasă a tuturor regiunilor României. Aș adăuga și celelalte fonduri, fondul de inovare, avem și alte fonduri. E o discuție despre cum UE se asigură că aceste fonduri sunt distribuite echitabil între regiunile ei și aici cred că România are un interes vital să se asigure că fondurile pentru dezvoltarea ei sunt distribuite printr-un mecanism extrem de clar. Sunt multe zone care sunt de interes pentru România, dar avem nevoie de o voce comună la Bruxelles, indiferent din ce grup politic provenim, care sunt prioritățile pe agenda noastră”, a conchis Alexandru Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei prim-ministrului.

 

×
x close