Primul semnal pentru deblocarea negocierilor în vederea formării unei majorităţi a venit înaintea consultărilor de la Cotroceni. Astfel, Partidul Popular European a transmis un mesaj ferm către PD-L şi UDMR să guverneze împreună. Acest lucru a fost confirmat şi de preşedintele UDMR, Marko Bela, la discuţiile de la Cotroceni, acesta precizând că "rămâne valabilă alianţa cu PNL, dar nu şi în opoziţie." De asemenea, preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat că poziţia partidului este inflexibilă: viitorul Guvern se va forma în jurul democrat-liberalilor. Aşadar, prima alianţă sigură după alegerile din 30 noiembrie a apărut: PD-L va guverna alături de UDMR, desigur şi cu sprijinul minorităţilor naţionale.
PD-L şi UDMR vor face parte sigur din viitorul Guvern
Mai rămâne de rezolvat alegerea dintre un guvern minoritar sau o alianţă mai mare, cu o largă majoritate parlamentară. Şi în acest caz, trebuie luat în calcul întâlnirile de joi noaptea, când, potrivit surselor Antena3.ro, PSD şi PNL nu s-au înţeles pentru a se prezenta cu o poziţie comună anti PD-L. Acest lucru s-a văzut şi la discuţiile de la Cotroceni, cele două partide nedând semnale că ar fi interesate de o colaborare. Rămâne aşadar de văzut dacă vreuna din cele două formaţiuni politice se va alia nucleului deja format dintre PD-L şi UDMR.
?Am guvernat 4 ani cu liberalii si am dori sa fim din nou la guvernare cu ei dacă există această posibilitate, dar nu am parafat niciun acord în acest sens. Preşedintele Băsescu consideră că PD-L trebuie să fie la guvernare şi UDMR este al doilea partid care în urma rezultatelor şi a guvernării este îndreptăţit să intre la guvernare. Noi ne-am, exprimat ideea că este bine să fie un guvern de dreapta PDL-UDMR-PNL.? a declarat Lazlo Borbely, UDMR.
Varianta unui guvern minoritar
Deşi părea puţin probabilă după declaraţia de joi a preşedintelui Traian Băsescu, varianta unui Guvern minoritar a prins din nou contur. În condiţiile unei negocieri pe poziţii de forţă din partea PD-L şi UDMR, este de aşteptat ca celelalte două partide să nu cedeze. Astfel, Traian Băsescu ar putea anunţa că deşi a încercat formarea unei largi majorităţi parlamentare, acest lucru nu s-a putut transpune în realitate, iar el se vede nevoit să ofere mandatul singurei alianţe care s-a pus de acord: PD-L - UDMR. Varianta de lucru are în vedere racolarea ulterioară a unor parlamentari din celelalte formaţiuni pentru a se forma o majoritate.
Varianta unui Guvern PD-L - UDMR - PNL
Preşedintele PD-L, Emil Boc, a continuat să susţină că prima opţiune a democrat-liberalilor este PNL. Totuşi, contrele dintre Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu din timpul discuţiilor de la Cotroceni nu au fost de bun augur pentru această variantă. Se pare însă că această poziţie a liberalilor este dată de faptul că încearcă să obţină maximul din negocierile ce vor avea loc în weekend. Surse din UDMR au declarat pentru Antena3.ro că pe lângă colaborarea cu PD-L, cel mai dorit partener pentru o viitoare alianţă este tot PNL. În aceste condiţii, dacă PNL şi PD-L se pun de acord la sfârşitul acestei săptămâni, luni vom avea din nou Alianţa D.A. la guvernare.
Varianta unui Guvern PD-L - UDMR - PSD
Deşi a fost declarat de Traian Băsescu câştigătorul moral al alegerilor, PSD riscă să piardă guvernarea. Nu s-au înţeles cu PNL, de asemenea PD-L a declarat că prima opţiune o reprezintă PNL, iar UDMR a dat de înţeles că ar prefera să evite o alianţă cu PSD. Evident, partidul lui Marko Bela nu va refuza până la urmă această variantă, dacă ea va ieşi câştigătoare din jobenul de la Cotroceni. Totuşi, vineri după-amiază soluţi unei guvernări PD-L - UDMR - PSD părea cea mai puţin probabilă. În aceste condiţii, în interiorul PSD tensiunea este foarte mare, fiind foarte mulţi nemulţumiţi de situaţia în care s-a ajuns. Miron Mitrea, cel care pare să fie adversarul cel mai de temut pentru Mircea Geoană, nici măcar nu a făcut parte din delegaţia care a fost prezentă la Cotroceni.
Antena3.ro