Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 220 de voturi pentru, 1 împotrivă şi 2 abţineri proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Comisiei de anchetă pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, pentru organizarea Zilei Tineretului. Reprezentanţii PDL au reuşit să calce din nou pe bătături pe parlamentarii PSD şi PNL. Iniţial suporteri al constituirii comisiei de anchetă şi ai descoperirii adevprului în cazul banilor chltuiţi de Ridzi, democrat-liberalii aveau să revină asupra acestei poziţii după o pauză de consultări pentru a critica lipsa de justeţe a unei măsuri, care ar crea un paralelism nedorit cu ancheta DNA în acest caz.
Venită la lucrări, ministrul Tineretului, Monica Iacob Ridzi a cerut parlamentarilor să voteze înfiinţarea Comisiei de anchetă pentru verificarea sumelor cheltuite sub mandatul său pentru organizarea Zilei Tineretului.
"Vă rog să votaţi pentru a înfiinţa această Comisie de anchetă pentru că este pentru mine o ocazie să dovedesc că sunt nevinovată, că aceste sume au fost... şi contractele atribuite perfect legale. În plus, îmi doresc ca toate anchetele să se finalizeze în cel mai scurt timp posibil pentru a dovedi public că sunt nevinovată. Vă mulţumesc foarte mult", a afirmat Ridzi, în aplauzele colegilor din PDL.
PDL se răzgândeşte: comisia nu e justificată, crează paralelism cu DNAApelul lui Ridzi nu i-a împiedicat pe colegii parlamentari din PDL să tot oscileze în jurul constituirii comisiei de anchetă. Pentru adoptarea acestei decizii a fost nevoie de mai bine de o oră şi jumătate de dezbateri, timp în care PDL s-a tot contrat cu PSD şi PNL pe tema necesităţii înfiinţării unui asemenea for.
Dacă iniţial, deputaţii PDL, în frunte cu preşedintele Camerei Roberta Anastase, au anunţat că susţin înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul Monicăi Iacob Ridzi, după o pauză de consultări dedicată negocierii preşedintelui comisiei, liderul PDL Mircea Toader a susţinut de la tribună că nu mai vede necesitatea creării unui asemenea comisii.
"Problema privind constituirea unei comisii parlamentare de anchetă are la bază solicitarea PNL, dar din presă am auzit că există o plângere penală formulată de PNL", a spus Mircea Toader.
El a arătat că a primit răspuns de la procurorul general, potrivit căruia PNL a făcut denunţ împotriva Monicăi Iacob Ridzi pentru organizarea Zilei Tineretului, iar denunţul a fost trimis la DNA.
"În aceste condiţii, activitatea Comisiei nu mai poate să funcţioneze pentru că nu putem să facem două anchete paralele", a afirmat liderul PDL.
Negocieri eşuate. Liberala Gorghiu, posibil preşedinte al comisieiSurse parlamentare ne-au declarat că în cadrul consultărilor purtate între liderii grupurilor parlamentare, democrat-liberalii ar fi încercat o negociere, un troc între cazul Năstase şi cel al ministrului Ridzi. Social-democraţii au respins propunerea reluând acuzaţiile la adresa parlamentarilor PDL de acţiune numai în confomitate cu propriile interese poolitice.
PDL s-au arătat la rândul lor nemulţumiţi de susţinerea acordată de PSD şi UDMR desemnării deputatului PNL Alina Gorghiu ca preşedinte al comisiei.Potrivit surselor citate, vicepreşedinţi ar putea deveni deputaţii Gelu Vişan (PDL) şi Nicolae Bănicioiu (PSD), iar deputatul UDMR Lakatos Peter ar putea fi numit secretar al Comisiei de anchetă.
Acuzaţii de tertipuri şi tergiversăriDeputatul PDL a fost contrazis de social-democratul Nicolae Bănicioiu, care a acuzat democrat-liberalii că încearcă să găsească tertipuri pentru a scăpa de înfiinţarea Comisiei. "Ceea ce spune domnul Toader nu este regulamentar. Vă bazaţi pe informaţii din presă, care pot sau nu să fie reale, şi chiar dacă ar fi reale asta nu înseamă că a început urmărirea penală, deci Comisia de anchetă poate să funţioneze. Rugămintea mea ar fi ca să nu mai încercaţi să găsiţi tot felul de tertipuri pentru a scăpa de această Comisie. Doamna ministru va avea ocazia să-şi dovedească nevinovăţia în această Comisie" a susţinut deputatul PSD.
"Nu s-a început cercetarea, nici urmărirea penală şi procurorul nu ne-a notificat să încetăm activitatea comisiei", a replicat, la rândul său liberalul Bogdan Olteanu, după anunţul lui Toader, sugerând că PDL tergiversează anchetarea unui coleg de partid şi se grăbeşte în privinţa altora.
În final, deputaţii au adoptat pe articole proiectul de hotărâre, care precizează că membrii comisiei de anchetă vor verifica sumele alocate pentru organizarea Zilei Tineretului, provenienţa acestora şi modul de cheltuire.
De asemenea, Comisia de anchetă va avea ca obiectiv verificarea respectării procedurilor legale privind organizarea şi finanţarea evenimentului, precum şi verificarea modului în care Ministerul Tineretului şi Sportului a selectat şi plătit firmele care au organizat evenimentul.
Monica Iacob Ridzi a declarat, luni seară, că îşi doreşte ca ancheta în cazul său să se finalizeze cât mai repede, pentru a demonstra că este nevinovată, precizând că, după răspunsul DNA, îi va da în judecată pentru "denunţ calomnios" pe cei care au generat această situaţie. Ministrul este acuzat de PNL de delapidare şi abuz în serviciu şi delapidare, în legătură cu fondurile cheltuite pentru organizarea Zilei Tineretului. Plângerea a ajuns, prin declinarea competenţei, la DNA.
Liderii grupurilor parlamentare au stabilit în plenul Camerei Deputaţilor componenţa Comisiei de anchetă în cazul ministrului Tineretului, Monica Iacob Ridzi.
15 parlamentari pentru anchetarea cazului RidziDeputaţii au dat curs prin vot propunerii social-democratei Aura Vasile, de modificare a proiectului de înfiinţare a Comisiei de anchetă, astfel încât forul să cuprindă 15 membri, împărţiţi conform algoritmului politic, şi nu nouă membri, cum era stipulat în proiect.
Din Comisia de anchetă vor face parte deputaţii PSD Cristian Dumitrescu, Anghel Stanciu, Doina Burcău, Dan Ioan Florea şi Nicolae Bănicioiu. Democrat-liberalii sunt reprezentaţi de Gelu Vişan, Dan Radu Zătreanu, Cristian Petrescu, Marius-Sorin Göndör şi Sever Voinescu. La rândul lor, liberalii i-au delegat în Comisia de anchetă pe Alina Gorghiu, Graţiela Gavrilescu şi Bogdan Olteanu, UDMR va fi reprezentat de Lakatos Peter, iar grupul minorităţilor l-a desemnat pe deputatul Ibram Iusein.
Marius Vulpe, Antena3.ro