Antena 3 CNN Politică Comisie de anchetă pentru Blaga şi Udrea: Opoziţia cere verificarea construirii patinoarului de la Braşov

Comisie de anchetă pentru Blaga şi Udrea: Opoziţia cere verificarea construirii patinoarului de la Braşov

3 minute de citit Publicat la 12:53 08 Iun 2010 Modificat la 12:53 08 Iun 2010
Comisie de anchetă pentru Blaga şi Udrea: Opoziţia cere verificarea construirii patinoarului de la Braşov
Peste o sută de deputaţi liberali şi social-democraţi au semnat solicitarea depusă de Criprian Dobre la Biroul Permanent al Camerei pentru înfiinţarea unei Comisii speciale de anchetă privind construirea patinoarului olimpic de la Braşov. Opoziţia reclamă cheltuielile prea mari care le-au presupus lucrările la acest patinoar: 13-14 milioane de euro, în condiţiile în care în mod normal în Europa construcţia costă 3-4 milioane de euro. În fapt demersul este îndreptat împotriva ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, despre care colega sa de partid, Elena Udrea a sugerat că s-ar afla în spatele deciziei de atribuire a acestui contracte. Totuşi, presa a exprimat temeri că nici Udrea nu este străină de respectivul proiect girat de Primăria Municipiului Braşov, care a organizat o licitaţie deschisă în anul 2008, câştigată de Gabriel Silagyi, consilier local PDL la Turda
"Astăzi (marţi-nr) s-a depus la Biroul Permanent al Camerei lista cu semnăturile prevăzute de Regulament pentru constituirea unei Comisii parlamentare speciale de anchetă privind cheltuierea fondurilor publice pentru consturirea patinoarului olimpic de la Braşov, de către cele două grupuri parlamentare ale PNL şi PSD. Sperăm ca această Comisie să treacă de BP şi să fie supusă pentru nominalizări plenului în vederea începerii documentării şi culegerii de informaţii în legătură cu ce s-a întâmplat la Braşov cu acel patinoar", a susţinut Dobre.
Deputatul PNL a suisţinut că această Comisie este necesară din cauza fondurilor prea mari cheltuite pentru construirea patinoarului olimpic de la Braşov.
"Acolo unde se construieşte în Europa un patinoar asemănător cu patru milioane de euro şi în România, respectiv la Braşov, se cheltuiesc 13-14 milioane de euro, apare un semn de întrebare. Dacă instituţiile statului nu se sesizează din oficiu şi nu vin cu un răspuns, e de datoria noastră în calitate de parlamentari măcar să încercăm să facem lumină. Rămâne să vedem dacă reuşim sau nu", a spus Dobre, adăugând că PNL şi PSD au depus mai multe semnături decât cele 50 prevăzute de Regulament, peste o sută.
Jurnalistul Cătălin Tolontan reclama, pe site-ul său, în aprilie că în ultimele 6 luni firme ale consilierului local PDL Gabriel Silagyi au primit 50 de milioane de euro pentru contracte legate de patinoare şi bazine, politicianul vizat replicând atunci că studiază, cu avocaţii, modalităţi de a răspunde acuzaţiilor din presă.
Potrcviti lui Tolontan, "în ultimele şase luni, 50 de milioane de euro investiţi în patinoare şi bazine au mers către firma unui politician PDL", Gabriel Silagyi, consilier local PDL la Turda. El menţiona, printre contractele atribuite firmelor lui Silagyi, "Patinoarul olimpic din Braşov, 10 milioane de euro", "Bazinele din Otopeni, 30 de milioane de euro", "Patinoarele din plastic, 1 milion de euro".
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului s- apărat precizând că atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor la patinoarul olimpic de la Braşov nu a fost realizată de MDRT şi nu s-a făcut fără licitaţie publică. Proiectul a fost demarat de Primăria Municipiului Braşov, pentru aceasta fiind organizată o licitaţie deschisă în anul 2008.
"El a fost terminat anul trecut. A fost aprobat prin hotărâre de guvern, având în vedere organizarea festivalului olimpic al Tineretului European pe Valea Prahovei şi în Braşov este util. Vin copii, sunt dornici să înveţe să patineze. Părinţii îşi aduc acolo copiii pentru asta, se face o şcoală de patinaj. E clar că investiţia este utilă" declara la un moment dat Elena Udrea.
Licitaţia pentru patinoarul olimpic Braşov a fost organizată perfect legal, în mod public, firma câştigătoare, MBS Group, al cărei acţionar principal este consilierul local PDL Gabriel Silagyi, fiind singurul ofertant, susţinea conducerea Primăriei Braşov. Primăria Braşov a scos la licitaţie publică proiectul de construcţie a patinoarului olimpic în anul 2007, însă la primele două licitaţii nu a existat niciun participant, declara purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.
Antena3.ro

×
x close