Antena 3 CNN Politică Comisia Udrea va întocmi săptămâna viitoare raportul final. Orban: Elena Udrea a minţit

Comisia Udrea va întocmi săptămâna viitoare raportul final. Orban: Elena Udrea a minţit

3 minute de citit Publicat la 13:56 03 Sep 2009 Modificat la 13:56 03 Sep 2009
Comisia Udrea va întocmi săptămâna viitoare raportul final. Orban: Elena Udrea a minţit
Comisia parlamentară de anchetă în cazul achiziţiilor de la Ministerul Turismului a decis să finalizeze până marţea viitoare textul raportului final. Tot în aceeaşi zi membrii comisiei vor da votul pe propunerea preşedintelui acestui for, liberalul Ludovic Orban de emitere a unei recomandări de declanşare a urmpăririi penale pentru ministrul în exerciţiu, Elena Udrea, învinuită de încălcarea Constituţiei, a legii respobsabilităţii ministeriale şi a Regulamentului Camerei Deputaţilor. Orban a acuzat-o pe Udrea că a minţit atunci când a susţinut că a remis comisiei toate documentele necesare, de vreme ce ieri membrii acestui for au primit un nou val de documentaţie din partea Ministerului Turismului.

Comisia a primit noi documente de la minister: Udrea a transmis informaţii eronate

?Am stabilit astăzi ce parte revine fiecărui deputat în elaborarea raportului final. Marţi se va mai finaliza şi expertiza pe o serie de achiziţii publice, inclusiv pe două noi contracte. Am mai decis ca marţi să supunem votului propunerea mea de demarare a începriii urmăririi penale şi vom hotărî dacă va face parte din raportul final sau parte dinstinctă de acest document ? a precizat joi Ludovic Orban.

Preşedintele comisiei de anchetă a acuzat-o din nou pe Elena Udrea că a minţit atunci când a susţinut că a remis către Parlament toate documentele şi informaţiile solicitate. ?Ieri, pe la orele 16:30, au început să vină noi documente la comisie, un număr semnficativ ceea ce reprezintă o recunoaştere publică a faptului că ministrul Turismului a minţit când ne-a spus că a pus la dispoziţie toate documentele şi informaţiile solicitate. Gestul reprezintă şi o recunoaştere a faptului că deşi au avut documentele respective nu ni le-au pus la dispoziţie în termenul stabilit de lege? a mai afirmat Orban.

Neregulă la MT: Firmă de avocatură, angajată pe post de consilier juridic

Orban a mai susţinut că în comisie s-a constatat o nouă neregulă la Ministerul Turismului. Astfel, dosarele de achiziţii nu aveau pusă viza de legalitate care trebuie spusă de un consilier juridic "care are capacitate deplină de a exercita această profesie". "Am constatat din actele analizate că Ministerul Turismului nu a beneficiat de reprezentare juridică din cauza faptului că nu avea angajaţi consilieri juridici. Astfel nu a avut cine să reprezinte instituţia, nu a avut cine să pună vizele de legalitate. Fie suntem în situaţia asta, fie în motivarea dinnota de necesitate făcută pentru a justifica realizarea contractului de consultanţă cu o firmă de avocatură externă este falsă. În motivarea respectivă scrie că cele patru posturi de consilier juridic nu sunt ocupate şi este făcută la data de 28 martie", a spus Orban.

Acesată stare de lucruri a fost relevată membrilor comisiei de secretarul general al Colegiului Consilierilor Juridici, Lucian Florescu, chemat la audieri. Ministerul Turismului a preferat să apeleze la serviciile unei firme de avocatură decât să angajeze proprii consilieri juridici pe posturile vacante existente. Mai mult, contractul cu firma de avocatură ar fi lovit de nulitate, în condiţiile în care profesiile de avocat şi de consilier juridic sunt incompatibile.
Florescu a explicat că o instituţie publică nu poate funcţiona fără consilieri juridici şi nu poate încheia contracte, iar Ministerul Turismului nu şi-a înregistrat niciun astfel de consilier, deoarece a preferat să încheie un contract cu o firmă de avocatură, "Boştină şi asociaţii", pentru servicii de reprezentare juridică.
Firma respectivă nu avea dreptul să ofere astfel de servicii, deoarece profesiile de avocat şi de consilier juridic sunt incompatibile, a mai susţinut secretarul general al Colegiului Consilierilor Juridici. "Contractul de asistenţă juridică încheiat cu o societate civilă de avocatură este lovit de nulitate", a susţinut Florescu, carea explicat că avocaţii nu au capacitatea de a reprezenta aceste instituţii publice, în timp ce consilierii juridici sunt obligaţi să semneze toate actele cu caracter juridic dintr-o instituţie publică.
"Din datele pe care le avem, Ministerul Turismului nu şi-a înregistrat niciun consilier juridic la organizaţia noastră. Cred că doamna ministru şi casa de avocatură ştiu că nu au capacitatea de exerciţiu cu privire la instituţiile publice", a arătat Florescu, adăugând că persoanele care nu sunt înregistrate la Colegiul Consilierilor juridici nu au dreptul de a da viză de legalitate.
Pus de Orban în faţa unui contract încheiat de Ministerul Turismului şi semnat de Directorul direcţiei juridice şi de resurse umane din Minister, Florescu a apreciat că "acest contract simulează legalitatea".

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close